Speranţă pentru cei care au nevoie de transplant

Speranţă pentru cei care au nevoie de transplant

România a încheiat un acord cu Italia prin care cinci pacienţi români, pe an, vor putea să fie transplantaţi pulmonar. Statul român le plăteşte operaţia, cazarea şi mâncarea, însă, de transport trebuie să se ocupe singuri. Primul român a plecat astăzi spre Bergamo cu un transport special de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Banii de drum au fost obţinuţi de o asociaţie umanitară specializată în ajutorarea pacienţilor cu probleme mari de sănătate.

O aeronavă italiană a aterizat dimineaţă pe aeroportul de la Mihail Kogălninceau, iar o ambulanţă l-a adus pe bărbatul suferind direct la scara avionului. Pacientul este din Constanţa şi aşteaptă de ani buni un loc pe lista de
transplant de plămâni. Vestea că România a încheiat acordul cu Italia pentru operaţii de transplant a venit ca o uşurare pentru suferinţa lui.

Au urmat zile lungi de aşteptare până să vină aprobarea de la o un spital italian, cu locuri libere pentru români. Clinica din Bergamo a răspuns prima şi a dat acordul pentru internare, iar telefonul i-a adus constănţeanului vestea pe care o aştepta de mult.

Prin acordul de transplant încheiat de România cu Italia, statul român plăteşte pacienţilor manopera chirurgicală şi spitalizarea, însă de transport trebuie să se descurce fiecare. Aşa au ajuns la ONG-ul care se ocupă de ajutorul pacienţilor români cu probleme speciale.

În România, Centrul de Transplant al Spitalului Sfânta Maria din Capitală este singura unitate din ţară, acreditată pentru a efectua transplanturi pulmonare. Deşi acreditatarea a expirat pe 9 martie, trei luni mai târziu, unitatea sanitară şi-a reluat activitatea, la începutul lunii iunie. Cazurile complexe şi cele pediatrice ajung însă în Italia. Există o limită de 5 pacienţi români care pot fi operaţi acolo anual. În prezent, există discuţii avansate şi cu un centru de transplant pulmonar din Franţa.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt