Spitale nepregătite în valul 4

Spitale nepregătite în valul 4
Digi24

Avem bani, avem proiecte şi totuşi…n-avem spitale pregătite. Pare, însă, că nici nu ne dorim să avem. În Galaţi, valul patru al pandemiei a îngenuncheat sistemul medical. În patru dintre spitale, staţiile de stocare a oxigenului sunt prea mici ca să deservească toate secţiile. În altele, lipsesc cu desăvârşire. Probleme sunt şi la sistemele de detecţie în caz de incendiu iar reţeaua electrică este suprasolicitată. Pentru rezolvarea acestor probleme se pot obţine fonduri europene şi chiar s-au înaintat proiectele către minister. Şi acolo au rămas. Într-un sertar.

La Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi trebuiau amplasate, încă de anul trecut, 10 paturi de ATI Covid. S-au făcut deja toate demersurile, se mai aşteaptă doar o aprobare de la Ministerul dezvoltării. Aprobare care nu mai vine. În lipsa ei, zeci de bolnavi în stare gravă infectaţi cu sars Cov 2 sunt transferaţi cu ambulanţele la Reanimare, la Spitalul Judeţean. Inclusiv guvernanţii au cerut anul trecut să se facă această secţie. Tot ei sunt cei care n-au aprobat proiectul. Nici pe acesta nici pe cel prin care se dorea amenajarea unei staţii de stocare a oxigenului. Acum, bolnavii sunt ajutaţi să respire cu oxigen din tuburi. Este foarte periculos, spun cadrele medicale, care trebuie să aerisească în mod constant saloanele.

În aceste condiţii, o tragedie ca cea de la Constanţa sau Piatra Neamţ se poate repeta oricând. Mai ales că nu există nici detectoare de incendiu sau pentru concetraţia de oxigen din saloane.

Altă unitate medicală, aceleaşi neajunsuri. La Spitalul de Urgenta Galati medicii reuşesc cu greu să ţină deschisă
secţia ATI COVID .

Este nevoie de bani pentru modernizări şi renovări şi la Spitalul TBC Galaţi dar şi Spitalul din Tecuci. Trebuie doar ca la ministerul dezvoltării cineva să deschidă un sertar, să citească şi să aprobe proiectele.

Nu se stie daca si cand se va întâmpla asta. Până atunci, riscurile şi nevoile sunt la tot pasul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt