Spitalul Clinic Colţea, unitate sanitară monoprofil 1 de hemato-oncologie, nu are RMN şi CT, iar un aparat de sterilizare din blocul operator este stricat.

Spitalul Clinic Colţea, unitate sanitară monoprofil 1 de hemato-oncologie, nu are RMN şi CT, iar un aparat de sterilizare din blocul operator este stricat.

Spitalul Clinic Colţea, primul spital din Bucureşti şi unitate sanitară monoprofil 1 de hemato-oncologie, nu are RMN şi CT, iar un aparat de sterilizare din blocul operator este stricat. Medicii spun că lipsa aparatului CT întârzie diagnosticarea pacientului şi îi obligă să îşi folosească experienţa clinică şi deductivă, alte aparate şi măsurători. Aparat RMN, unitatea medicală nu a avut niciodată şi, conform medicilor, rolul celor două aparate este esenţial în diagnosticul şi urmărirea terapeutică a pacienţilor. 

Dr. Marian Stamate, medic primar ORL la Spitalul Colţea, a explicat într-un interviu acordat News.ro că unitatea sanitară nu are un computer tomograf functional şi că nu a avut niciodată un aparat RMN. Dr. Stamate: “Rolul celor două aparate este esenţial în diagnosticul şi urmărirea terapeutică a pacienţilor; pentru CT trimitem pacienţi la Spitalul Universitar, pentru RMN nu prea avem unde trimite, punem pacienţii să vină cu investigaţiile făcute la internare ca să economisim timp”“RMN nu am avut niciodată, iar computerul tomograf, care oricum era vechi, depăşit tehnologic, este defect de foarte multă vreme, din 2020, fără posibilitatea de a mai fi reparat, pentru că nu mai sunt piese şi ar trebui cumpărat unul nou. Rolul celor două aparate este esenţial, noi suntem spital monoprofil 1 de oncologie, hemato-oncologie de fapt, este esenţial în diagnosticul şi urmărirea terapeutică a pacienţilor, atât chirurgical cât şi în tratamentele radioterapice, oncologice, hematologice. Sunt absolut vitale, nu ne putem descurca fără ele. În momentul de faţă, pentru pacienţii internaţi, din când în când mai trimitem pacienţi la Spitalul Universitar Bucureşti, pentru CT, pentru RMN nu prea avem unde trimite, pacienţii îi punem de multe ori să vină cu investigaţiile făcute la internare ca să economisim timp. Pacienţii uneori pierd timp foarte mult, luni de zile până reuşesc să strângă bani să-şi facă un RMN de exemplu, şi asta înseamnă că evoluţia bolii este clar dezavantajoasă pentru ei şi pentru noi pentru că vin în stadii avansate oncologice. Aceasta este realitatea. RMN-ul a fost în proiectul initial de renovare şi apoi a fost tăiat de Ministerul Sănătăţii din lista de investiţii, şi CT-ul s-a tot defectat de-a lungul timpului, a fost cârpit, reparat, oricum tehnic el era depăşit, iar acum nu se mai poate repara. Şi pentru pacienţii Covid (( n.red - în secţia de ATI a unităţii sanitare sunt internaţi şi pacienţi cu Covid). este nevoie, pentru că evaluarea pulmonară, în principal, se face pe CT, nu se face pe radiologie convenţională, în niciun caz”, a declarat pentru News.ro medicul primar ORL Marian Stamate de la Spitalul Colţea din Capitală .

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt