Substanţe periculoase folosite în crearea ambalajelor pentru mâncare

Substanţe periculoase folosite în crearea ambalajelor pentru mâncare

Substanţe periculoase, din categoria PFAS (per şi polifluoroalchil), au fost utilizate în ambalaje şi recipiente de unică folosinţă pentru mâncarea servită în restaurante de tip fast-food din Europa, relatează EFE, preluată de Agerpres. Mai multe asociaţii europene sanitare şi de mediu, printre care Alianţa pentru Sănătate şi Mediu, au colaborat pentru realizarea studiului care a dovedit folosirea acestor substanţe.

Este o practică întâlnită frecvent ca aceste substanţe periculoase pentru sănătate să fie folosite în diverse recipiente şi ambalaje. Peste 70 % din probele recoltate şi studiate prezentau o expunere intenţionată la PFAS (compuşi chimici organofluorici sintetici, care au atomi multipli de fluor ataşaţi la un lanţ alchilic).

Experţii au analizat ambalaje şi recipiente folosite în restaurante din şase ţări europene: Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda şi Marea Britanie. 38 dintre cele 99 de mostre (38%) au fost tratate cu produse PFAS pentru a se obţine rezistenţa la ulei. De asemenea, 32 dintre cele 42 de mostre selectate pentru analiza chimică (76%) au demonstrat o expunere intenţionată la PFAS.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt