Sume uriaşe alocate măştilor

Sume uriaşe alocate măştilor

Primăriile au plătit în pandemie şi 100 de lei pentru o mască. Sunt datele scoase la iveală de un studiu realizat recent, care arată că aceste instituţii publice au cumpărat în perioada martie-noiembrie a anului trecut peste 6 milioane de măşti, pe care au dat mai mult de 14 milioane de lei.

Primăria din Alba Iulia se situează pe locul trei în acest studiu, la nivel naţional. În 2020 au fost cumpărate măşti în
valoare totală de peste 838 de milioane de lei. Primarul oraşului spune că acestea au fost luate la un preţ mediu
foarte mic, de 1,73 lei bucata si au fost donate spitalelor, şcolilor sau localnicilor cu venituri mici.

Şi Braşovul este unul dintre oraşele în care au fost cheltuiţi foarte mulţi bani pentru măşti, şi nu pentru că au fost
neapărat scumpe, ci pentru că s-au cumpărat foarte multe, adică peste 1 milion de materiale de protecţie.

Aşadar, în topul oraşelor care au cheltuit cei mai mulţi bani pe măşti se situează Slatina cu peste 5 milioane de lei, urmat de Braşov cu aproximativ un milion. Topul este completat de Alba Iulia, unde autorităţile au cumpărat materiale de protecţie de peste 800 de mii de lei. La polul opus, se află Primăria Municipiului Ploieşti, care a cheltuit cei mai puţini bani, adică puţin peste 12 mii de lei. Topul este completat de Brăila, cu aproximativ 14 mii de lei şi Slobozia, unde 18 mii de lei s-au dus pe măşti. Dacă vorbim de preţurile de achiziţie a măştilor, cea mai ieftină a fost cumpărată în Baia Mare, la 0,14 bani bucata, iar pe cea mai scumpă a cumpărat-o primăria din Oradea cu peste 100 de lei bucata.

Specialiştii spun că acum pe piaţă sunt 172 de tipuri de măşti neconforme, iar statul ar trebui să intervină şi să asigure necesarul de materiale de protecţie autorizate.

Procedura de achiziţie folosită de toate primăriile a fost directă. Au folosit-o 97% dintre ele.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt