Valeriu Gheorghiţă, despre doza a treia: „Este important să ne raportăm la cum am tolerat doza doi. Personal, o să fac acelaşi tip de vaccin”

Valeriu Gheorghiţă, despre doza a treia: „Este important să ne raportăm la cum am tolerat doza doi. Personal, o să fac acelaşi tip de vaccin”

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a spus că pentru a treia doză este recomandat acelaşi tip de vaccin. Totuşi, persoanele care au avut reacţii adverse puternice după a doua doză de ser Moderna pot opta pentru doza de suprarapel pentru serul Pfizer.

Gheoghiţă a anunţat că săptămâna viitoare va primi a treia doză de vaccin, el alegând serul Pfizer, cu care a fost, de altfel, vaccinat în luna ianuarie a acestui an. "Noi recomandăm ca, de primă intenţie, să se folosească acelaşi timp de vaccin, dar se poate opta pentru schimbarea tipului de vaccin. Personal, o să fac acelaşi timp de vaccin, în ianuarie, singurul vaccin disponibil în România era vaccinul de la compania Pfizer.” Conform medicului, diferenţele între vaccinurile Pfizer şi Moderna sunt legate de dozaj: „Ştim că o doză de vaccin de la compania Pfizer are 30 de micrograme de ARN Mesager, spre deosebire de o doză de la compania Moderna unde sunt 100 de micrograme de ARN Mesager, dar asta nu înseamnă că vom avea un răspuns imun de trei ori mai puternic, pentru că vorbim, în final, de proteina care rezultă din această cantitate de antigen şi atunci lucrurile sunt mult mai complexe la nivel celular.”

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt