Vieţi curmate înainte de primii paşi

Vieţi curmate înainte de primii paşi

Suntem pe primul loc la capitolul mortalitate infantilă în Uniunea Europeană! Anul trecut, peste 1.000 de copii au
murit înainte să împlinească un an. Iar 50% dintre decese sunt în prima lună de la naştere. Se întâmplă într-o ţară unde nu toate maternităţile sunt pregătite cu aparatură pentru naşteri premature şi în care chirurgia cardiacă este prea puţin dezvoltată.

Mortalitatea infantilă a reprezentat întotdeauna o problemă în România. Drama este imensă, deoarece dincolo de cifre, vorbim despre vieţi încheiate mult prea devreme.

Foarte mult contează şi unde se naşte bebeluşul. Multe dintre maternităţi nu au echipamentele necesare nici pentru prematuri, nici pentru nou-născuţii cu probleme grave de sănătate. Ca să fie salvaţi este nevoie de transfer la spitalele din Bucureşti. La secţia de Terapie Intensivă de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului ajung bebeluşi din tot sudul ţării.

Bolile respiratorii, sindroamele genetice şi malformaţiile congenitale se numără printre cauzele principalele ale
mortalităţii infantile.

Asociaţii precum Blondie duc o luptă necontenită ca să organizeze zboruri umanitare pentru ca bebeluşii şi copiii
care nu pot găsi salvarea în România să fie trataţi în străinătate.

Medicul Cătălin Cîrstoveanu este cel care a construit la Spitalul Marie Curie din Capitală cea mai modernă secţie de Terapie Intensivă Nou Născuţi din ţară. Din păcate însă, nu sunt locuri suficiente pentru toţi nou-născuţii care au nevoie de salvare.

Ca să reducă pe cât posibil numărul deceselor infantile, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului a
implementat un proiect prin care îşi propune să îmbunătăţească nivelul de competenţe al celor care acordă îngrijiri nou-născuţilor. Au fost elaborate ghiduri de practică, pe baza cărora spitalele pot elabora protocoale de diagnostic şi tratament. În aşa fel încât viaţa să fie învingătoare

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt