Eminescu, titular în naţionala Românei. Licitaţie cu tricouri inscripţionate cu numele lui Eminescu sau Brâncuşi pentru o cauză umanitară

Eminescu, titular în naţionala Românei. Licitaţie cu tricouri inscripţionate cu numele lui Eminescu sau Brâncuşi pentru o cauză umanitară

Federaţia Română de Fotbal va organiza o licitaţie cu tricouri ale echipei naţionale inscripţionate cu numele unor personalităţi ale culturii precum Mihai Eminescu sau Constantin Brâncuşi pentru o cauză umanitară dedicate luptei împotriva abandonului şcolar, informează Agerpres.
Luni, cu ocazia Zilelor Culturii Naţionale, FRF şi ArtMark au lansat o expoziţie specială intitulată "Naţionala Culturală", o serie completă de tricouri din colecţia "EURO 2024", cu numele unor însemnaţi oameni de cultură români.
Cei unsprezece ale căror tricouri vor fi licitate în luna mai înaintea participării primei reprezentative la Campionatul European din Germania sunt: Mihai Eminescu (numărul 15), Constantin Brâncuşi (19), George Enescu (81), Nicolae Grigorescu (38), Nicolae Tonitza (86), Ştefan Luchian (1), Dimitrie Cantemir (26), Lucian Blaga (9), Mircea Eliade (13), Ion Luca Caragiale (30) şi Emil Cioran (8).
Tricourile expuse la sediul ArtMark vor face parte dintr-o licitaţie caritabilă specială, iar banii adunaţi cu ocazia acestui eveniment vor fi donaţi unei cauze umanitare dedicate luptei împotriva abandonului şcolar.
La lansarea expoziţiei cu tricourile oamenilor de cultură, Marius Niculae, directorul sportiv al loturilor naţionale de tineret şi juniori, a declarat că educaţia, cultura şi fotbalul fac întotdeauna echipă bună.
"Este o iniţiativă foarte bună, mai ales că este vorba despre educaţie şi abandonul şcolar. Iar din punctul meu de vedere, educaţia, cultura şi fotbalul fac echipă foarte bună. Greutatea numelor de aici va face dificil de purtat aceste tricouri ale echipei naţionale. Pentru că sunt numele unor personalităţi care reprezintă enorm pentru societatea românească, pentru noi toţi. Eu mi-am ales un tricou special, mai exact cel inscripţionat cu numele lui Constantin Brâncuşi. Asta pentru că am fost la Liceul 'Constantin Brâncuşi'. Eu i-aş lua în echipa naţională pe toţi cei de aici, fără excepţie. Sunt nişte nume importante, aceste personalităţi au inspirat multă lume şi ne-au făcut mândri în întreaga lume. Acum să alegem un selecţioner e foarte greu pentru că sunt nume mari şi e greu de gestionat o asemenea echipă", a spus fostul atacant al naţionalei României.
Miodrag Belodedici, membru în Comisia Tehnică a FRF, a declarat că această echipă naţională s-ar fi calificat la mai multe turnee finale ale culturii decât prima reprezentativă de fotbal a României.
"În domeniul culturii, această naţională s-ar fi calificat la mai multe turnee finale decât noi la fotbal, asta cu siguranţă. Nu ştiu dacă la fotbal aveau vreo şansă în faţa noastră, a celor care am participat la Mondialul din America de exemplu. Dar aceasta este o naţională foarte interesantă, o naţională a culturii. Nici noi nu ştiu ce şansă aveam la acest capitol... mie îmi plăcea să desenez, aveam note bune la şcoală. Am încercat şi acordeonul, dar mi-a spus profesorul că nu am ureche muzicală. Am fost prieten şi cu Eminescu în şcoală, dacă nu eram, nu treceam clasa. Înainte de EURO le-aş spune o poezie jucătorilor naţionalei... dar nu 'Somnoroase păsărele', asta nu. Pentru că la EURO e nevoie de concentrare, de forţă, de putere, pentru că ei vor lupta acolo pentru ţară, pentru familie, pentru toată lumea", a afirmat fostul fundaş.
Belodedici a menţionat că şi-ar alege tricoul lui Mihai Eminescu, precizând că lui Gheorghe Hagi i s-ar potrivi cel inscripţionat cu numele lui Constantin Brâncuşi.
"Dacă este să aleg un tricou, aş alege tricoul cu numele lui Eminescu. El era mai finuţ, mai tehnic în exprimare să spun aşa... şi la fel eram şi eu ca jucător. Adică nu eram precum colegii mei Bumbescu sau Prodan, eu eram mai artist, dacă pot să spun aşa. Cred că tricoul cu Eminescu se va vinde cu cea mai mare sumă, dar şi Blaga, Cantemir sau Brâncuşi, care e un fel de Gheorghe Hagi, îl ştie toată lumea, atât în ţară, cât şi în străinătate", a explicat Miodrag Belodedici.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt