Stilourile cu adrenalină, achitate de părinți - Focus Prima TV

Stilourile cu adrenalină, achitate de părinți

Fac diferența între viață și moarte. Vorbim despre stilourile cu adrenalină care îi scot pe copii din șocul anafilactic provocat de anumiți alergeni. Totuși, ele nu sunt gratuite în România, așa cum se întâmplă în Italia sau Germania. În plus, nici în farmacii nu se găsesc prea ușor. Teoretic, toți pacienții cu alergii au dreptul la medicație gratuită, însă în practică mai e de lucru la acest aspect.

Andrei are 16 ani. De-a lungul timpului a avut zeci de alergii, din cauza imunității scăzute. Suferă și de imunodeficiență primară și recent a făcut șoc anafilactic la imunoglobulină. Norocul lui a fost că la acel moment a fost în spital iar medicii au putut interveni rapid. Mama lui cumpără cel puțin 2 stilouri cu adrenalină pe an, pentru plătește în jur de 400 de lei.

Studiile arată că cele mai multe șocuri anafilactice au loc în afara casei, de aceea este esențial ca cei cu alergii să aibă stiloul cu adrenalină la ei. Ideal ar fi ca aceste dispozitive să existe și în trusele de urgență din unitățile de învățământ. Reacția alergică acută apare în 15 minute de la contactul cu alergenul, iar acestea pot face diferența dintre viață și moarte, până când pacientul ajunge la spital.

Există însă soluții pentru ca aceste dispozitive să fie oferite gratuit copiilor.

Un sfert din populația România suferă de alergii,iar incidența acestor boli este în creștere în ultimii ani. În jur de 8 milioane de români au o formă de alergie. Peste un milion dintre ei au o alergie medicamentoasă. 1 din 5 copii suferă de astm alergic iar 1 din 4 adulți și 1 din 3 copii suferă de rinită alergică.

Total
1
Shares
Total
1
Share