Un sucevean s-a trezit fără niciun ban şi cu un credit la bancă de 37.800 lei după ce a sunat la un număr de pe Facebook. Cum se pune în practică o fraudă cu investiţii

Un sucevean s-a trezit fără niciun ban şi cu un credit la bancă de 37.800 lei după ce a sunat la un număr de pe Facebook. Cum se pune în practică o fraudă cu investiţii

Un bărbat din Suceava s-a trezit dator la bancă cu 37.800 lei şi a pierdut 3.750 lei după ce a sunat la un număr de telefon de pe Facebook, la un anunţ care promitea câştiguri fabuloase în schimbul unor investiţii în acţiuni Romgaz.

Un bărbat din Suceava a sesizat poliţia că a fost păcălit cu o sumă mare de bani după ce a răspuns unui anunţ fals de pe Facebook, care promitea câştiguri mari prin cumpărarea de acţiuni la Romgaz, scrie Obiectiv de Suceava.

Păgubitul a pierdut 3.750 lei şi s-a trezit cu un credit bancar de 37.800 lei, doar pentru că a sunat la acel număr de pe Facebook şi a crezut ce-i spun escrocii.

Bărbatul a povestit poliţiştilor că, în luna septembrie 2023, a văzut pe Facebook un anunţ prin care se oferea oportunitatea investirii în societatea respectivă. Bărbatul a apelat numărul de telefon din anunţ, ocazie cu care a discutat cu o persoană ce s-a recomandat a fi din cadrul Romgaz.

În timpul discuţiei telefonice, persoana vătămată a acceptat să învestească suma de 1.250 lei, motiv pentru care i-a comunicat acelei persoane, telefonic, datele înscrise pe cardul bancar precum şi cele de pe cartea de identitate.

În continuare, după ce i-a fost retrasă suma de 1.250 din contul bancar, persoana vătămată a fost contactată telefonic, de către o altă persoană, ce s-a recomandat a fi din partea aceleiaşi societăţii energetice, aceasta solicitându-i bărbatului depunerea a încă 2.500 lei la un ATM de monede virtuale, pentru a putea retrage câştigul iniţial. Bărbatul din Vadu Moldovei s-a deplasat în municipiul Suceava şi a depus la ATM suma de 2.500 lei.

Au luat credit de la bancă prin aplicaţia istalată pe telefonul victimei

Pe 11 decembrie, la solicitarea telefonică a unei alte persoane ce s-a recomandat reprezentant al Romgaz, bărbatul şi-a deschis cont bancar separat, în cursul aceleiaşi zile fiind contactat telefonic de aceeaşi persoană ce i-a solicitat deschiderea contului şi permiţând accesul acesteia la telefon, prin aplicaţia informatică Any Desk, care permite control de la distanţă, potrivit Monitorul de Suceava.

Pe 14 decembrie 2023, cu ocazia deplasării la sucursala bancară unde şi-a deschis contul, omul din Vadu Moldovei a aflat faptul că pe 11 decembrie 2023 a solicitat un credit în valoare de 37.800 lei.

Conform extrasului de cont, în contul persoanei vătămate a fost virată la data de 11.12.2023 suma de 37.800 lei, la aceeaşi dată fiind şi transferată aceeaşi sumă către alt cont.

Păgubitul a povestit că persoana care l-a contactat şi s-a recomandat a fi reprezentant al Romgaz i-a solicitat să efectueaze mai multe acţiuni, respectiv fotografierea cărţii de identitate şi o fotografie de tip selfie, în timp ce aceasta prin intermediul aplicaţiei informatice efectua diferite acţiuni în telefonul persoanei vătămate.

Poliţiştii au întocmit dosar penal privind comiterea infracţiunilor de înşelăciune, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Cum se pune în practică o fraudă cu investiţii?

Poliţiştii suceveni au explicat că prin intermediul unor reclame şi anunţuri promovate pe reţelele de socializare referitoare la servicii de investiţii financiare, în care se foloseşte imaginea unor companii cunoscute listate la bursă sau false mărturii ale unor celebrităţi pentru a-i atrage pe oameni să investească în escrocheriile lor.

Se promit câştiguri imediate foarte mari prin ”cumpărarea de acţiuni” care vor ”genera dividende” de zeci de mii de lei ”direct pe cardul” utilizatorilor. În astfel de cazuri, atacatorii se folosesc de link-uri maliţioase cu ajutorul cărora încearcă să obţină date personale şi financiare de la utilizatori.

Victimele furnizează date de contact pe formularele puse la dispoziţie în acele reclame. Ulterior sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care, după discuţii repetate, reuşesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiţii online.

Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, este mai mult decât posibil să fie o fraudă.

”Insistăm tocmai pentru a preveni victimizarea persoanelor şi în acest sens reamintim că educaţia financiară este primordială pentru protecţie în cazul investiţiilor financiare”, spun poliţiştii suceveni.

Afla mai multe desprefacebookcredit
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt