0 grupare specializată în traficul de migranţi, care transporta ilegal cetăţeni vietnamezi în ţări din Vestul Europei a fost anihilată

0 grupare specializată în traficul de migranţi, care transporta ilegal cetăţeni vietnamezi în ţări din Vestul Europei a fost anihilată

O grupare specializată în traficul de migranţi a fost anihilată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), anchetatorii stabilind că aceasta transporta ilegal cetăţeni vietnamezi în ţări din vestul Europei. Procurorii au descoperit în timpul cercetărilor 13 astfel de transporturi şi peste 100 de migranţi ilegali. De asemenea, 11 persoane sunt cercetate în dosar, iar şapte dintre acestea au fost reţinute.
Reprezentanţii DIICOT au transmis joi, printr-un comunicat de presă, că procurorii au reţinut şapte persoane, iar alte patru sunt anchetate sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, transfrontalier şi  trafic de migranţi. 
“Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că începând cu anul 2019, mai multe persoane de naţionalitate română şi vietnameză au creat o filieră infracţională  cu ramificaţii în mai multe state din estul Europei şi sub coordonarea unor lideri români şi vietnamezi  au acţionat în scopul traficării migranţilor de origine vietnameză în Germania, Cehia, Franţa şi Marea Britanie. Activitatea membrilor grupului infracţional organizat a constat în îndrumarea, cãlãuzirea, transportarea, transferul şi adãpostirea migranţilor vietnamezi în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României. În cursul cercetărilor au fost reţinute  13 transporturi cu un număr de 101 migranţi ilegali, o parte dintre aceştia fiind depistaţi la graniţa româno-maghiară”, se arată în comunicat. 
Anchetatorii au precizat că în privinţa modului de operare  s-a stabilit că migranţii recrutaţi de  membrii grupului infracţional erau transferaţi temporar de la locurile de muncă situate pe întreg teritoriul României în  locaţii de tip safe-house din Bucureşti. 
“Pentru optimizarea transporturilor au fost grupaţi câte 8-10 migranţi  şi îmbarcaţi în mijloace de transport de tip autoutilitare, sau autocamioane prevăzute  (în cele mai multe cazuri) cu compartimente special create pentru disimulare, punându-le  astfel în pericol viaţa. Pentru serviciile oferite, rudele  migranţilor rămase în  ţara de origine,  îndatorându-se în condiţii împovărătoare, au achitat în Vietnam membrilor grupării infracţionale  sume cuprinse între 4000 – 8000 euro, în funcţie de ţara de destinaţie”, au mai transmis procurorii.
În urma celor 9 percheziţii domiciliare realizate în Bucureşti şi în judeţele Buzău, Ilfov  şi Hunedoara au fost identificate şi ridicate sumele de 239.000 lei, 52.400 euro, 2.500 de dolari, patru autoturisme cu o valoare de piaţă totală de 100.000 euro, un pistol cu gaze pentru care nu este deţinută autorizaţie, dispozitive mobile pentru comunicare, numeroase înscrisuri, precum şi alte mijloace de probă. 
Şase persoane vor fi prezentate Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar una cu propunere de arest la domiciliu. 
Investigaţiile vizând activitatea grupului infracţional organizat  au fost realizate cu sprijinul EUROPOL, care a pus la dispoziţia autorităţilor române  inclusiv o echipă mobilă  pentru verificarea în timp real a datelor şi informaţiilor obţinute cu ocazia desfăşurării operaţiunilor din teren.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt