108 pompieri români sunt de ieri în insula Evia

108 pompieri români sunt de ieri în insula Evia

Sunt 108 la număr, iar munca lor este, pentru fiecare în parte, de 10! Strădania lor a atras cuvinte de laudă imediat ce au ajuns pe tărâmul care arde. Parcă sunt extratereştri, parcă vin de pe altă lume, a scris presa elenă despre pompierii români. Organizaţi impecabil, salvatorii plecaţi voluntar în iadul din insula Evia au pus în practică
imediat pregătirea lor temeinică, în încercarea de a scăpa din foc cât de mult se poate. Când au plecat din ţară n-au întrebat cât ţine misiunea, ce vor avea de îndurat, în ce condiţii vor lucra, ci doar dacă pleacă pe loc şi dacă pot
merge acasă, să-şi anunţe familiile. De ieri, de la prânz sunt în foc, la propriu. Curajoşii pompieri sunt însă de neoprit. Haina de foc pe care o îmbracă Grecia înghite rapid tot ce întâlneşte în cale.

Cu saci grei cu apă în spate şi cu cenuşa în nări pompierii urcă dealul mistuit de foc doar cu câteva ore înainte.
Scrutează atenţi cu privirea fiecare centimetru de teren, până sus, pe coamă. De acolo de unde iese fum şi ai crede că focul şi-a pierdut din puteri poate veni de fapt pericolul.

Aceştia sunt doar câţiva dintre pompierii români care au spus "da" atunci când au fost întrebaţi dacă vor să meargă în…foc. Despre câţiva dintre ei şi despre mâna de ajutor pe care au dat-o fără să clipească au vorbit pe facebook, chiar colegii lor.


Alexandru Ştirbu din Buzău, Marian Ioniţă, Marian Stănilă şi Radu Laurenţiu din Dâmboviţa, Radu Botezan din Alba , dar şi Liviu Comâneanu din Bucureşti sunt doar câţiva dintre salvatorii care s-au oferit voluntari. S-au oferit să meargă în foc, fără să întrebe vreun cuvânt despre ce-i aşteaptă acolo, despre cât de greu le va fi.

"Joi, în jurul orei 11 au fost anunţaţi. Cine se oferă voluntar pentru a merge în Grecia? Aţi văzut incendiile de acolo. Au nevoie de ajutor. Se pleacă acum? Avem timp să mergem acasă să ne anunţăm familiile? În doar câteva ore 108 pompieri au plecat spre Bucureşti. Nu au întrebat cât ţine misiunea, nu au întrebat nimic despre condiţiile de acolo. Au plecat să ajute, au plecat să salveze."

Strădania pompierilor români nu a trecut neobservată. De cum au intrat în făcări, şi-au început misiunea. Atenţi,
organizaţi perfect, curajoşi…mereu gata să ajute. Aşa au fost pregătiţi. Aşa…ştiu să facă. Despre munca lor curge deja cerneală cu vorbe frumoase pe care le merită cu prisosinţă.

sursa: Fimes.gr "La sosirea în Evia pompierii români au înfiinţat peste noapte un centru independent cu servicii de logistică. Apoi au procedat la cartografierea drumurilor forestiere cu drone, au calculat direcţia vântului, şi au folosit tehnologie de ultimă generaţie. În acelaşi timp au profitat de zecile de pâraie care trec prin zonă şi cu furtunurile racordate între ele pe distanţe de peste 60 de metri, au pornit să stingă flăcările", scriu ziariştii eleni.

Aceştia mai spun că practica pompierilor români nu este doar dmirabilă, ci este cu siguranţă o oglindă a unei ţări dezvoltate. "Par să provină de pe o altă planetă, viteza, organizarea, meticulozitatea şi reflexele instinctive sunt
uimitoare". Asta citesc acum despre salvatorii români oameni din lumea întreagă.

Convoiul format din maşinile de intervenţie cu toţi cei 108 pompieri salvatori a ajuns sâmbătă în Atena. Pompierii au avut ieri prima misiune în zona Spathari din insula Evia. Focul arde necontrolat, aici, în a doua cea mai mare insulă a Greciei de aproape o săptămână.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt