22 de poliţişti de frontieră, reţinuţi pentru luare de mită. Cereau taxă de cinci euro

22 de poliţişti de frontieră, reţinuţi pentru luare de mită. Cereau taxă de cinci euro
foto: arhivă

Corupţia face ravagii în vămile româneşti. La Calafat, nu mai puţin de 22 de poliţişti de frontieră au fost reţinuţi de DNA. Sunt acuzaţi de mai multe fapte de corupţie, printre care luare de mită şi abuz în serviciu. Pentru aceleaşi infracţiuni trebuie să răspundă şi 10 vameşi şi poliţişti de frontieră de la Vama Sculeni din Iaşi.

Agenţii de la Poliţia de Frontieră Calafat erau urmăriţi de procurorii DNA încă de anul trecut. Anchetatorii au aflat că cereau o taxă fixă, de cinci euro, tuturor şoferilor care treceau prin vamă. Până la finalul unei ture, un singur agent putea câştiga uşor peste 500 de euro, având în vedere că aproape 4.000 de maşini treceau frontiera în 24 de ore, iar suma se împărţea la toţi cei care au fost de serviciu.

Aproape 140.000 de euro şi peste 70.000 de lei s-au găsit, în total, la cele 26 de percheziţii făcute în judeţul Dolj, acasă la cei implicaţi. Surse din anchetă spun că, din cauza numărului mare de poliţişti reţinuţi, în arestul IPJ Dolj nu a mai fost loc, iar unii au fost duşi la Inspectoratul de Poliţie din Gorj. Şi în Iaşi au fost percheziţii de amploare. Vizaţi, 10 vameşi şi poliţişti de frontieră de la Vama Sculeni. 
Vameşii ar fi avut înţelegeri cu mai mulţi şoferi din Republica Moldova cărora le-ar fi cerut bani, între 20 şi 700 de euro, pentru a-i lăsa să treacă graniţa fără să le mai verifice TIR-urile încărcate cu tot felul de colete.  Percheziţiile din Vama Sculeni i-au afectat şi pe cei care încercau să treacă frontiera.
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt