4 mai - Ziua internaţională a pompierilor

4 mai - Ziua internaţională a pompierilor

Comunitatea internaţională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internaţională a pompierilor, cu scopul de a recunoaşte şi aprecia curajul şi sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunităţile lor.

În 2024, se marchează cea de-a 25-a aniversare a Zilei internaţionale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.FireFighters.Day/, citat de Agerpres.

Ziua internaţională a pompierilor este, de asemenea, un prilej de a ne aminti de pompierii care au murit în timp ce serveau comunitatea sau de cei care îşi dedică viaţa pentru a proteja siguranţa tuturor. În acelaşi timp, este o ocazie de a arăta sprijinul şi aprecierea faţă de pompierii din întreaga lume care continuă să ne protejeze ori de câte ori este nevoie, 

Ziua internaţională a pompierilor a fost instituită la 4 ianuarie 1999, ca urmare a morţii a cinci pompieri într-un incendiu de vegetaţie din Linton, statul Victoria, Australia. Garry Vredeveldt, Chris Evans, Stuart Davidson, Jason Thomas şi Matthew Armstrong au fost trimişi pe 2 decembrie 1998 să stingă un incendiu, când, o schimbare bruscă a direcţiei vântului a adus flăcările în drumul camionului de intervenţie, omorându-i pe pompieri. Mai târziu, J.J. Edmondson, pompier în Victoria, a coordonat instituirea Zilei internaţionale a pompierilor.

Ziua internaţională a pompierilor este cunoscută şi ca Ziua Sfântului Florian, celebrată de mai bine de 150 de ani în Europa.

În România, a fost desemnată Ziua pompierilor data de 13 septembrie. Este ziua în care, la Bucureşti, a avut loc Bătălia din Dealul Spirii (1848), între compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu şi un corp de armată al Imperiului Otoman, scrie https://www.igsu.ro/.

Această dată a fost desemnată ca Zi a pompierilor din România, în cinstea eroismului de care a dat dovadă subunitatea de pompieri în acea luptă din timpul Revoluţiei Române din 1848. Legal, Ziua a fost oficializată în 1953, iar apoi prin Legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, mai scrie sursa citată anterior. 

Afla mai multe desprezipompieri
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt