A început Summit-ul NATO din Lituania

A început Summit-ul NATO din Lituania
foto: facebook.com/NATO

S-au luat decizii istorice la summitul NATO de la Vilnius! Cele 31 de state membre au decis paşii spre aderarea la Alianţă a Ucrainei. La finalul primei zile de summit, secretarul general al NATO a anunţat că membrii alianţei au decis să simplifice procesul şi să elimine planul de acţiune pentru aderare. Secretarul general al NATO a anunţat, de asemenea, creşterea sprijinului financiar în interioul NATO. Jens Stoltenberg consideră că pragul minim pentru cheltuilelile apărării Alianţei ar trebui să fie de minimum 2% din PIB-ul fiecărei ţări membre. Iar Franţa a anunţat un nou pachet de sprijin militar pentru Kiev.

Preşedintele Volodimir Zelenski a pus presiune pe liderii NATO înainte de summit. Apărarea flancului estic depinde de Ucraina, a transmis liderul de la Kievi. Marti, preşedintele Zelenski se va întâlni la Vilnius cu preşedintele SUA. Desi pe teritoriul sau este război si ajutorul NATO crucial, Ucraina nu este pregătită de aderare, susţin liderii Aliantei. Se va face însă un plan, dar fără un termen exact de aderare. 

Mandatul României la summitul de la Vilnius este clar. Vrem mai multe forţe NATO pe teritoriul ţării noastre, pentru apărarea în faţa pericolului reprezentat de Rusia. Încă din prima zi de summit, Franţa a dorit să îşi arate sprijinul de neclintit pentru Ucraina. 
Cu doar o zi înainte de începerea summitului, a fost luată o decizie istorică. Turcia a fost de acord cu aderarea Suediei. Preşedintele Erdogan a impus, însă, o condiţie - Suedia să susţină la rândul ei, aderare Turciei la Uniunea Europeană. Turcia este stat candidat al UE încă din 1999, când şi-a depus candidatura. Negocierile de aderare au intrat în impas din 2018.
Decizia aliaţilor a fost salutată în prima zi a summitului de premierul Suediei. Aderarea Suediei la NATO nu este privită cu ochi buni de Rusia, care transmite noi mesaje ameninţătoare. 
Şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, este de părere că eventuala aderare a Ucrainei va avea implicaţii negative pentru securitatea Federaţiei Ruse. Moscova va răspunde în consecinţă, a transmis acestal.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt