A murit Rona Hartner

A murit Rona Hartner
foto: facebook.com/hartnerrona

Rona Hartner s-a stins din viaţă, la doar 50 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul. În ultimele clipe i-au fost alături sora şi fiica. Cei care au cunoscut-o vorbesc despre bucuria pe care Rona o emana. Bucurie care reuşea să treacă dincolo de ecrane. Îndrăgostită de artă şi plină de energie, Rona Hartner a umplut cu viaţă anii pe care i-a trăit. 

Născută în România, cunoscută inclusiv în Franţa, Rona Hartner a fost un artist complet. Cu zâmbetul larg pe buze şi cu o energie uluitoare, a cucerit publicul. Vestea morţii a fost dată de sora ei, Rinda, cea care a vegheat-o în ultimele momente. Imediat mesajele au început să curgă. 
,,Rona a fost lumină. A fost cel mai curajos şi cel mai luminos Om pe care l-am cunoscut vreodată. Nu se dădea în lături de la nimic, dansa, cânta, picta, juca, iubea...toate cu aceeaşi bucurie. Împărţea totul cu cei de alături. Mai puţin tristeţile - erau singurele pe care le ţinea pentru ea. În rest... dădea totul şi se dădea cu totul. Ne-am cunoscut aproape copile şi niciodată în toţi anii ăştia Rona n-a fost altfel. (...) Se supăra rar, era toată lumină şi zâmbet şi bucurie. Şi aşa va rămâne!”, a scris pe Facebook Imelda Antonescu, una dintre prietenele ei.
 
Colega mea de an, tumultoasă şi plină de viaţă, Rona Hartner, a plecat astăzi într-o stea”, a scris şi actriţa Medeea Marinescu.
Cântăreţul Cezar Oautu se numără şi el printre cei care au cunoscut-o. 
 
Născută pe 9 martie 1973, Rona Hartner a studiat muzica la Şcoala Titu Maiorescu şi a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. Cariera ei a înflorit în 1997, odată cu rolul Sabinei, în filmul „Gadjo Dilo-Străinul Nebun”.
 
Producţia franceză s-a filmat în România şi i-a adus Ronei premiul Leopardul de Aur pentru Interpretare. Ulterior, a decis să se stabilească  la Paris, oraşul boem care se potrivea perfect personalităţii Ronei. În Franţa, şi-a continuat cariera de actriţă, şi a jucat atât în filme, cât şi în piese de teatru. 
 
Muzica a fost cealaltă mare pasiune a ei. De la jazz, blues şi până la muzică lăutărească şi balcanică, Rona Hartner le-a cântat pe toate. Cu acelaşi drag. Stăpânea, de asemenea, chitara, saxofonul sau pianul. „Adevărata divă underground din Est, liberă, incontrolabilă şi teribil de seducătoare” - o descriau în 2013 jurnaliştii francezi. 
 
A fost căsătorită de două ori. Prima oară cu actorul argentinian Rocco Sedano, alături de care are o fiică, Rita, în vârstă de 15 ani. În 2019, Rona a fost diagnosticată cu cancer  la colon, dar a reuşit să învingă. Anul acesta, cancerul a revenit sub altă formă: la plămâni, cu metastaze la creier, deşi actriţa nu era fumătoare.
 
A apărut un cancer faza patru, din nou, pe fond de stres şi mă lupt cu el”, spunea Rona.În urmă cu câteva luni, credea că a învins iarăşi boala, cu ajutorul tratamentului şi a credinţei. Nu a mai apucat. Boala s-a reîntors mai puternică ca oricând. Rona a murit, dar nu a fost învinsă.  În urma ei rămâne o mare poveste de dragoste: pentru viaţă. 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt