”Afacerea paşaportul”

”Afacerea paşaportul”

După ieri am demascat, aici la Focus, escrocheria cu paşapoarte Covid false, individul care a orchestrat întreaga
înşelăciune a început să-şi şteargă urmele din mediul online. În acest context, specialiştii în securitate informatică transmit un averisment. Sub nicio formă nu trebuie să furnizăm datele personale site-urilor obscure. Informaţii precum Codul Numeric Personal sau seria şi numărul cărţii de identitate sunt o mină de aur pentru infractori.

În urmă cu două zile, o echipă PrimaTv s-a întâlnit cu un vânzător de aşa-zise Paşapoarte de Vaccinare, Green Passuri cum le-a denumit iniţial Comisia Europeană.

În fapt, bărbatul vindea un cod QR fără nicio valoare. Nu putea fi scanat nici la aeroport nici la graniţa terestră. Cel mult la un restaurant. Şi asta pentru că, în acest moment, în România sunt recunoscute oficial doar 2 variante ale dovezii de vaciinare- cea primită în centru de vaccinare după rapel sau PDF ul oficial descărcat de pe portalul guvernamental adulţi.renv.ro. Odată lăsat în liberate de poliţişti, întreprinzătorul de ocazie a început să-şi şteargă urmele. Anunţul cu ajutorul căruia îşi recruta potenţialii clienţi a fost dezactivat. Asta nu îl scuteşte, însă, de răspundere. Ar putea fi cercetat pentru tentativă de înşelăciune. Bărbatul nu este la prima abatere. În urmă cu 4 ani, împreună cu alţi 3 indivizi a încercat să vândă datele personale a peste 9.000 de oameni, se arată într-un comunicat al DIICOT. Jurnaliştii Rise Project care au documentat cazuri similare şi spun că acest gen de informaţii sunt o mină de aur pentru infractori.

În urmă cu o lună, cei 4 indivizi filaţi de DIICOT în 2017, printre care şi vânzătorul de presupuse Green Pass-uri, au
fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Iar timp de 2 ani se află în perioada de probaţiune.

Specialiştii în fraude informatice spun însă că trebuie să fim extrem de atenţi unde şi în ce context furnizăm datele personale.

Pandemia a fost pentru infractori ocazia perfectă de a-şi rotunji ilegal veniturile. La începutul acestei luni patru
pasageri au încercat să se îmbarce cu teste COVID false pe aeroportul din Cluj-Napoca. Le cumpăraseră de pe internet. Şi ei şi cei care vindeau documentele contrafăcute s-au ales cu dosar penal.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt