Afaceri cu testele Babeş-Papanicolau

Afaceri cu testele Babeş-Papanicolau

Situaţie revoltătoare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău! Patru medici care lucrau şi la stat, şi la privat recoltau analizele pentru testele Babeş Papanicolau în cabinetele particulare, contra cost.

Apoi le prelucrau în laboratorul de la stat, la negru. Şefa Serviciului de Anatomie Patologică rămânea astfel cu toţi banii în buzunar. Mai bine de trei ani a durat situaţia. Pacientele plăteau 130 de lei pentru analizele care în mod normal sunt grauite.

Testul Babeş Papanicolau, care depistează celulele anormale de la nivelul colului uterin, poate fi făcut gratuit de femeile din România la spitalele de stat. Medicii care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate primesc 40 de lei pentru fiecare astfel de procedură. Cei patru doctori de la Spitalul Judeţean din Zalău au găsit însă o soluţie pentru a obţine mai mulţi bani. Le recoltau la privat, unde preţul era de 130 de lei. 

Şi imorală, dar şi ilegală era prelucrarea probelor. La negru.

Banii mergeau la şefa  Serviciului Anatomo-Patologic de la Spitalul Judeţean Zalău. Între 2019 şi 2022, Liliana Neaga a prelucrat  în jur de 3.200 de teste. Fără să le înregistreze în sistem. Spitalul a fost prejudiciat astfel cu aproape 128.000 de lei. Un angajat a decis în cele din urmă să nu mai închidă ochii şi a anunţat Direcţia Generală Anticorupţie, scrie Libertatea
Sumele de bani îi erau înmânate Lilianei Neaga, iar în lipsa sa din birou, îi erau lăsate pe masa de birou, în plicurile sau pungile cu care erau aduse şi probele pentru analiză ori introduse în sertarul de sus” se arată în denunţ. Procurorii au montat camere de supraveghere în biroul doctoriţei şi au demonstrat astfel cum funcţiona totul. 
 
Liliana Neaga a recunoscut faptele şi, ca să scape de închisoare, a pus la dispoziţia anchetatorilor banii obţinuţi în cei trei ani: aproape 46.000 de lei. În urma acordului de recunoaştere a vinovăţiei, pe 10 noiembrie a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Ancheta continuă în cazul medicilor care comandau testele. Unul dintre ei susţine că nu îi plătea niciun ban Lilianei Neaga.
 
În fiecare an, în România sunt depistate în jur de 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin. Jumătate, în stadiu avansat. Statistica neagră arată că suntem pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de acest tip de cancer. În jur de două mii de românce care suferă de boală se sting în fiecare an. 
 
Testul Babeş Papanicolau poate salva vieţi şi este recomandat tuturor femeilor cu vârsta de peste 21 de ani. Medicul ginecolog stabileşte frecevenţa, o dată pe an sau o dată la trei ani. 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt