Alexandru Rafila: Direcţionăm 100 de milioane de euro către digitalizarea sistemului sanitar. Până la finalul anului, dosarul cu şină trebuie să devină istorie în domeniul medical

Alexandru Rafila: Direcţionăm 100 de milioane de euro către digitalizarea sistemului sanitar. Până la finalul anului, dosarul cu şină trebuie să devină istorie în domeniul medical
foto: facebook alexandru rafila

Ministerul Sănătăţii a aprobat finanţarea a 100 de milioane de euro din PNRR pentru digitalizarea sistemului de sănătate din România, anunţă instituţia printr-un comunicat. Vizate sunt instituţii cheie din sistemul sanitar cum ar fi: Direcţii de Sănătate Publică, Servicii de Ambulanţă Judeţene, Agenţia Naţională a Medicamentului, Institutul Naţional de Hematologie şi Institutele de Medicină Legală, precizează Ministerul Sănătăţii. 

Ministrul Alexandru Rafila declară că se aşteaptă ca această primă etapă din transformarea digitală a sistemului sanitar să fie finalizată până la finalul anului. ”Direcţionăm 100 de milioane de euro către digitalizarea sistemului sanitar. Până la finalul anului, dosarul cu şină trebuie să devină istorie în domeniul medical. Apelul este foarte clar şi deja am aprobat 100 de cereri distincte de finanţare. Începem digitalizarea reală a sistemului de sănătate”, a subliniat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Implementarea PNRR pe pilonul transformării digitale a sistemului sanitar este un pas cheie din Strategia Naţională de eHealth, elaborată de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Pregătirea întregului program de finanţare are la bază studii complexe care identifică în principal nevoile hardware şi software din sistem, mai arată ministerul. 
”Urmărim atingerea unor obiective strategice, pe care le-am elaborat împreună cu experţi din cadrul OMS care au trecut prin procese similare de transformare digitală a sistemelor publice de sănătate. Acum suntem în etapa de construcţie a arhitecturii sistemului, dar noi urmărim să dezvoltăm un sistem complet inter-operabil cu sistemul european de sănătate, inclusiv prin dezvoltare de registre unice, prin dezvoltarea tele-medicinei. În următoarea perioadă sistemul de sănătate din România va fi transformat total, inclusiv prin digitalizare”, a punctat Alexandru Rogobete, secretarul de stat responsabil cu implementarea PNRR în Sănătate. 
Ministerul Sănătăţii a aprobat 94 de cereri de finanţare depuse pentru digitalizarea instituţiilor din sănătate, inclusiv pentru digitalizarea proprie a ministerului, în valoare totală de peste 440 milioane lei. Fondurile sunt disponibile prin Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt