Alimente cu mucegai, în spaţii cu insecte. ANPC a retras de la vânzare tone de fructe şi legume

Alimente cu mucegai, în spaţii cu insecte. ANPC a retras de la vânzare tone de fructe şi legume

Reprezentanţii ANPC au anunţat că, în prima jumătate a lunii aprilie au desfăşurat, la nivelul întregii ţări, ample acţiuni de control care au vizat verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniu, la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în magazine alimentare, hipermarketuri şi supermarketuri, pieţe agroalimentare, depozite şi pieţe en-gros.

În urma controalelor, au fost găsite mai multe nereguli, printre care: comercializarea de legume şi fructe depreciate calitativ, cu pete sau mucegai, cu umiditate excesivă în interiorul ambalajului, comercializarea unor legume şi fructe nesortate, fragmentate (care nu erau întregi şi sănătoase), deshidratate, cu urme de alterare. Legumele erau depozitate în spaţii neigienizate, pline de praf şi urme de noroi, cu insecte.

Au fost controlaţi 1.010 operatori economici, la 978 dintre aceştia constatându-se nereguli. Totodată, au fost verificate peste 500 tone de fructe şi legume proaspete, peste 400 tone, dintre acestea, neîncadrându-se în normele legale în vigoare.

Reprezentanţii ANPC au găsit şi abateri de informare privind regimul promoţiilor, nu era afişat preţul pe produs şi/sau a preţului pe unitatea de măsură pentru fructele şi legumele comercializate, nu erau afişate lizibil preţurile de vânzare ale produselor, era expirată verificarea metrologică a cântarelor folosite. 

ANPC a dat 848 amenzi contravenţionale în valoare de aproximativ patru milioane lei şi 418 avertismente. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare şapte tone de fructe şi legume, în valoare de circa 62.500 lei şi au fost oprite temporar de vânzare peste 360 tone de fructe şi legume în valoare de aproximativ 1,7 milioane lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.

”Recomandăm consumatorilor să manifeste mare atenţie atât la aspectul, cât şi la calitatea legumelor şi fructelor pe care le achiziţionează, precum şi la informaţiile aflate pe etichetele acestora” – a declarat Sebastian Hotca, preşedintele ANPC.

Afla mai multe despreanpcpromotii
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt