Alimentele care se ieftinesc de la 1 august

Alimentele care se ieftinesc de la 1 august
foto: INQUAM Photo / Octav Ganea

E oficial! De la 1 august vom plăti mai putin pentru 14 alimente de bază. Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care plafonează adaosul comercial la 20% , pentru o perioadă de 3 luni. Măsura va creşte puterea de cumpărare a românilor, spune premierul. Specialiştii au altă părere. Ne-am putea confrunta, de fapt, cu o scumpire a alimentelor de bază, dar mai ales a altor produse din magazine pentru care măsura nu se aplică.

Adaosul comercial va fi plafonat la 20% pentru procesatori şi comercianţi şi la 5% pentru lanţul de distribuţie. Alimentele care ar trebuie să se ieftinească sunt pâinea, laptele, brânza telemea, iartul simplu, făina, mălaiul, ouăle, dar şi carnea de pui sau de porc. În cazul legumelor vom vedea ieftiniri doar la roşii, castraveţi, ceapă, morcovi sau fasole, iar în cazul fructelor vom plăti mai putin pentru mere, prune, pepene şi struguri. Măsura care promite preţuri mai mici ar putea aduce, de fapt, scumpiri. 
Ministrul Agriculturii este convins că măsura va avea efectele sperate, iar la două săptămâni va avea întâlniri cu reprezentantii anaf care au misiunea sa verifice daca alimentele sunt mai iefitne la raft. În plus, Guvernul a adoptat şi o schemă de ajutor de stat de 600 de milioane de lei , pe 3 ani, pentru investiţii pentru firmele româneşti producătoare de alimente. Printre ele se numără industria cărnii, a cartofului, a peştelui sau fabricarea produselor lactate. Ajutorul este pentru perioada 2023-2026.
Producătorii şi fermierii se plâng însă că ies în pierdere, iar ajutoarele venite din partea statului sunt insuficiente. 
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt