Analiză FT: Băncile vest-europene rămase în Rusia şi-au triplat profiturile şi au plătit 800 milioane euro taxe către Kremlin anul trecut, de patru ori cât înainte de război

Analiză FT: Băncile vest-europene rămase în Rusia şi-au triplat profiturile şi au plătit 800 milioane euro taxe către Kremlin anul trecut, de patru ori cât înainte de război

Cele şapte bănci europene de top — Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo şi OTP — au raportat un profit combinat de peste 3 miliarde de euro în 2023 în ţara condusă de Vladimir Putin, arată o analiză a Financial Times, preluată de Profit.ro. Sumă de trei ori mai mare decât în 2021. Băncile au sporit de patru ori şi contribuţia la bugetul Kremlinului, prin taxele plătite.

Creşterea profitabilităţii a făcut ca băncile vest-europene să plătească taxe de aproximativ 800 de milioane de euro, în creştere faţă de 200 de milioane de euro în 2021, sumă care s-a adaugat contribuţiilor creditorilor americani rămaşi activi în Rusia, cum ar fi Citigroup şi JPMorgan, arată analiza citată.

Potrivit Financial Times, taxele plătite de băncile europene, echivalentul a aproximativ 0,4% din toate veniturile bugetare non-energetice preconizate ale Rusiei pentru 2024, sunt un exemplu al modului în care companiile străine care rămân în ţară ajută Kremlinul să menţină stabilitatea financiară în ciuda sancţiunilor occidentale.

Creditorii străini au beneficiat nu doar de dobânzi mai mari, ci şi de sancţiuni internaţionale asupra băncilor ruseşti. Astfel de măsuri i-au lipsit pe rivalii lor de acces la sistemele internaţionale de plată şi au sporit atractivitatea băncilor occidentale faţă de clienţii din ţară, arată FT.

Raiffeisen, cea mai mare contribuţie

Mai mult de jumătate din plăţile de impozite de 800 de milioane de euro ale băncilor europene corespund Raiffeisen Bank International din Austria, care are cea mai mare prezenţă în Rusia dintre creditorii străini. Profiturile ruseşti ale RBI s-au triplat la 1,8 miliarde de euro între 2021 şi 2023, reprezentând jumătate din profitul total al grupului austriac, comparativ cu aproximativ o treime înainte de război.

Pe lângă contribuţiile fiscale obişnuite în 2023, Raiffeisen a plătit 47 de milioane de euro ca urmare a unei taxe excepţionale impuse de Kremlin unor companii anul trecut.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către preşedintele Vladimir Putin în februarie 2022, RBI şi-a exprimat în mod repetat intenţia de a-şi reduce şi cesiona operaţiunile din Rusia. S-a confruntat cu critici persistente din partea Băncii Centrale Europene şi a Departamentului de Trezorerie al SUA pentru că nu a finalizat încă retragerea.

Deşi RBI a făcut eforturi pentru a-şi reduce expunerea în Rusia - cum ar fi o scădere cu 56% a portofoliului de credite de la începutul anului 2022 - unele măsuri indică contrariul, arată Financial Times. Astfel, scrie publicaţia americană, afişările recente de locuri de muncă de la RBI în Rusia sugerează planuri ambiţioase pentru „extinderea multiplă a bazei de clienţi activi”.

Deutsche Bank, OTP din Ungaria şi Commerzbank şi-au redus semnificativ prezenţa în Rusia, care era deja mai mică în comparaţie cu RBI, au spus reprezentanţii acestora pentru FT.

Intesa este cel mai aproape de a ieşi de pe piaţa rusă, dar încă nu şi-a vândut afacerea de aici. UniCredit a refuzat să comenteze, scrie FT.
În ciuda închiderii afacerilor corporative şi de retail, Citigroup, al patrulea cel mai mare creditor al SUA, care a reuşit un profit de 149 de milioane de dolari şi a plătit 53 de milioane de dolari taxe în Rusia în 2023, a devenit al patrulea cel mai mare contribuabil dintre băncile occidentale din Rusia, potrivit Şcolii de Economie din Kiev.

Un alt gigant american, JPMorgan, a câştigat 35 de milioane de dolari şi a plătit taxe 6,8 milioane de dolari, potrivit instituţiei de cercetare. JPMorgan, cândva principalul contractor al băncilor ruse pentru deschiderea de conturi de corespondent în dolari SUA, încearcă să plece din 2022. Banca este acum blocată şi se confruntă cu un proces de milioane de dolari din partea fostului său partener din Rusia, VTB.

Cifrele băncilor americane nu sunt incluse în totalul de 800 de milioane de euro, deoarece nu raportează rezultate ruseşti comparabile în conturile de grup utilizate pentru calculele FT.

Creditorii occidentali rămaşi activi în Rusia au beneficiat de impunerea de sancţiuni asupra majorităţii sectorului financiar rus, căruia îi este refuzat accesul la sistemul internaţional de plăţi interbancare Swift. Băncile internaţionale care nu au părăsit ţara au devenit un colac financiar între Moscova şi vest. Astfel de factori au contribuit la creşterea de trei ori a veniturilor nete din comisioane şi comisioane ale RBI în Rusia, de la 420 de milioane de euro în 2021 la 1,2 miliarde de euro în 2023, scrie Financial Times.

„Nu este doar în interesul RBI să rămână în Rusia. Banca centrală a Rusiei va face tot posibilul pentru a nu-i lăsa să plece, deoarece există puţine bănci nesancţionate prin care Rusia poate primi şi trimite plăţi Swift”, a spus un director bancar rus, citat de Financial Times. Potrivit executivului, contrapărţile ruseşti şi străine decontează acum adesea plăţile transfrontaliere în ruble, dar moneda rusă trece şi prin conturi la RBI şi bănci similare „pentru a reduce riscul de sancţiuni” şi pentru a „accelera procesul”.

Cifrele combinate ale băncilor internaţionale privind veniturile, profitul şi impozitele au scăzut din 2022, dar rămân mult mai mari decât rezultatele de dinainte de război. Băncile au beneficiat şi de majorări ale ratei dobânzii. Rata cheie a băncii centrale ruse este acum de 16%, de aproape două ori mai mare decât înainte de război.

Creşterile ratelor au ajutat băncile să obţină venituri extraordinare din împrumuturile cu rată variabilă şi să acumuleze venituri suplimentare din fondurile prinse în conturile de depozit ruseşti.

Băncile stăine nu pot accesa, însă, banii câştigaţi în Rusia din cauza restricţiilor impuse în 2022 de Kremlin, în replică la sancţiunile occidentale, care interzic plăţile de dividende de la filialele ruse către întreprinderile din ţările occidentale „neprietenoase”.

„Nu putem face nimic cu depozitele ruseşti în afară de a le păstra la banca centrală. Deci, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut, la fel au crescut şi profiturile noastre”, a spus un director executiv la o bancă europeană cu o filială rusă, citat de FT.

Aproximativ 20% din plăţile de impozite către bugetul rus în 2023 efectuate de OTP au constat în impozite pe dividende, a declarat banca pentru publicaţia americană. O mare parte din fondurile sale rămân blocate în conturi de depozit din Rusia.

Banii blocaţi reprezintă un obstacol semnificativ în calea ieşirii din Rusia. De la începutul anului 2022, băncile au cerut şi o autorizaţie personală din partea preşedintelui Vladimir Putin pentru a-şi vinde operaţiunile din Rusia. Doar şapte bănci occidentale din 45 incluse în lista celor care au nevoie de aprobarea prezidenţială pentru a ieşi - au primit o astfel de autorizaţie, inclusiv Mercedes-Benz Bank şi Intesa.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt