Analiza MAPN după prima etapă de recrutare a soldaţilor din 2024: Doar 40% dintre cele peste 5000 de posturi de soldaţi au fost ocupate

Analiza MAPN după prima etapă de recrutare a soldaţilor din 2024: Doar 40% dintre cele peste 5000 de posturi de soldaţi au fost ocupate

24% dintre candidaţii prezenţi la prima etapă de recrutare a soldaţilor din acest an au fost respinşi după proba fizică, anunţă Statul Major al Apărării. 18% au fost respinşi la evaluarea psihologică şi alţi 12% nu au trecut de examenul medical. Cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei.

Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie şi aprilie, desfăşurarea primei serii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti în Armata României din acest an, un proces constituit, în principal, din fazele de înscriere şi selecţie a candidaţilor (întocmire a dosarelor, evaluări fizice, psihologice şi medicale), respectiv de repartiţie în unităţi a candidaţilor admişi” anunţă MAPN.

Conform statisticilor prezentate de minister, au fost scoase la concurs 5.093 de posturi de soldat, pentru care s-au prezentat 6.448 de candidaţi, dintre care 20% femei. Cu toate că numărul candidaţilor l-a depăşit pe cel al posturilor scoase la concurs, doar 2.626 dintre candidaţi au fost declaraţi admişi, cifra reprezentând 40% din numărul celor prezenţi la concurs. 

Conform datelor MApN, aproape un sfert, 24% dintre candidaţi, au fost respinşi după prima probă, cea fizică. A doua probă, evaluarea psihologic, a dus la respingerea altor 18% dintre candidaţii rămaşi în concurs, în timp de, dintre cei care au reuşit să promoveze primele două probe 12% au fost respinşi la evaluarea medicală. 

Potrivit datelor oficiale, cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei). Cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist este de 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei). Media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

 

Afla mai multe despremapnrecrutare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt