ANPC, sfaturi la achiziţionarea peştelui şi a produselor din peşte

ANPC, sfaturi la achiziţionarea peştelui şi a produselor din peşte

Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai. Nu cumpăraţi produse din peşte preambalate care nu au etichete cu data de expirare. Sunt doar câteva dintre avertismentele ANPC pentru cumpărătorii de peşte.

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au transmis mai multe sfaturi pentru cumpărarea de peşte, având în vedere că urmează sărbătoarea de Florii.

“În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte considerabil consumul de peşte şi preparate din peşte, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) atrage atenţia asupra potenţialelor pericole care pot fi întâlnite, la achiziţionarea acestor produse, deosebit de perisabile şi le recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi”, au transmis reprezentanţii ANPC, joi, printr-un comunicat de presă.

Astfel, consumatorii sunt sfătuiţi să acorde o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a îşi forma o primă apreciere asupra gradului de prospeţime a acestuia. Să nu achiziţioneze produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi. De asemenea, să refuze să cumpere peşte şi produse din peşte pentru care au îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare, să urmărească modul de etichetare a peştelui şi produselor din peste şi să nu cumpere produse preambalate neetichetate.

De asemenea, să refuze să cumpere peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depăşită. La cumpărarea peştelui şi produselor din peste, să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea produsului.

Consumatorii sunt sfătuiţi să ţină cont de faptul că podusele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Totodată, să ţină cont că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate.

 Să nu achiziţioneze produsele la care constată existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa gheţii în ambalaj şi să acorde o atenţie deosebită când cumpără produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului, să nu achiziţioneze produse la care constată că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigură salubritatea produsului.

”Este extrem de important ca toţi consumatorii să ţină cont de aceste recomandări, pentru a evita situaţii neplăcute care ar putea să pună în pericol sănătatea sau chiar viaţa acestora”, a declarat Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC.

 

Afla mai multe desprepestefloriianpc
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt