Apărarea antiaeriană a Europei rămâne pe spatele scutului antirachetă de la Deveselu

Apărarea antiaeriană a Europei rămâne pe spatele scutului antirachetă de la Deveselu

Geamănul Scutului de la Deveselu din Polonia a fost finalizat şi predat, însă nu este încă funcţional. US Navy, care a preluat sistemul, a anunţat că pentru îmbunătăţirea gradului de securitate, în următoarele luni, scutul va trece printr-un proces de modernizare post-livrare, scrie Adevărul.
Misiunea de apărare a Europei împotriva atacurilor cu rachete balistice rămâne în continuare exclusiv pe umerii Scutului de la Deveselu, cu toate că în urmă cu o lună a fost predat de constructor către US Navy sistemul geamăn Aegis Ashore din Polonia, de la Redzikowo. Militarii americani au constatat însă că acesta necesită lucrări de mentenanţă şi modernizare.
US Navy, care a preluat sistemul Aegis Ashore din Polonia după o întârziere de cinci ani, a decis că bateriile de la Redzikowo trebuie să treacă printr-un proces de întreţinere şi mai ales modernizare, arată defensenews.com. Şi asta pentru că, atunci când a fost proiectat şi contractat, au fost folosite standarde care ulterior au suferit un update, modificări care au fost aduse şi Scutului de la Deveselu în urmă cu câţiva ani.
Lucrările de modernizare ar putea dura câteva luni, iar sistemul ar putea deveni operaţional şi predat NATO în primăvară, cel târziu în vară. Căpitanul Raphael Castillejo, managerul programului de integrare din cadrul Biroul Executiv de Comandă, Control, Comunicaţii, Calculatoare şi Informaţii (C4I) al US Navy, a declarat că sistemul din Polonia trece prin lucrări de întreţinere şi modernizare similare cu cele făcute la Aegis Ashore România.
„De obicei, aceste disponibilităţi de modernizare post-livrare se referă la actualizarea şi îmbunătăţirea sistemului C4I pentru echipamentele care au fost achiziţionate cu peste cinci ani înainte de finalizarea şantierului. Noile capabilităţi sunt necesare pentru îmbunătăţirea gradului de securitate“, a spus el.
Conform unor surse, upgrade-urile includ reţeaua informatică, sistemele de senzori de poziţionare, dar şi o îmbunătăţire a modului în care se face programarea operaţiunilor. Conform unor surse, toate aceste modernizări s-ar putea realiza în patru luni, iar apoi sistemul din Polonia va putea fi predat pentru operare către NATO, la fel ca şi geamănul de la Deveselu.
Un miliard de dolari
Reamintim că la Deveselu se află cel mai modern sistem de apărare din Europa, care găzduieşte 44 de rachete. Proiectul a început în 2013 şi a costat aproape un miliard de dolari. Site-urile din Polonia şi România sunt identice şi au în compunere radare de control şi suite de comandă, control şi comunicaţii Aegis. Separat, acestea găzduiesc o serie de module verticale de lansare care conţin interceptoare SM-3. Aproximativ 200 de militari, civili guvernamentali şi contractori de asistenţă operează fiecare dintre aceste sisteme.
În timp, responsabilii militari ruşi au arătat de mai multe ori cu degetul spre Deveselu susţinând că scutul are potenţial ofensiv, lucru negat de mai multe ori de omologii români şi americani. Unele surse militare au declarat pentru „Adevărul“ că aviaţia militară rusă a trecut chiar şi la antrenamente dedicate pentru a avea un succes cât mai mare într-o eventuală misiune de atac asupra Scutului antirachetă de la Deveselu. Concret, „cazarma care găzduieşte această unitate americană a fost reprodusă la scară 1/1 din materiale uşoare, iar piloţii se pot perfecţiona în condiţii cât mai apropiate de cele reale“, au explicat sursele citate.
De precizat, sistemul antibalistic al NATO pentru Europa este format din Scutul de la Deveselu, sistemul Aegis Ashore din Polonia, un radar de avertizare timpurie AN/TPY-2 în Turcia, dar şi de o serie de nave (distrugătoare şi crucişătoare) cu capabilităţi Aegis în baza Rota din Spania. Practic, aceste nave au câte un Scut de la Deveselu îmbarcat şi gata de luptă. Nu de puţine ori, temporar, astfel de nave sunt mutate în portul Barcelona pentru o mai bună protejare a teritoriului, cum s-a întâmplat şi anul trecut, dar de obicei sunt în marş în Marea Mediterană.

Afla mai multe despreaparareantibalisticuenato
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt