Armata română a rămas fără rezervişti

Armata română a rămas fără rezervişti

Peste noapte, armata din Israel a mobilizat 360.000 de rezervişti dintr-o jumătate de milion. La noi în ţară, rezerva militară numpără doar câteva mii de persoane, o resursă umană îmbătrânită, spun specialiştii. În cazul unei crize, Armata Română nu ar avea pe cine să cheme la arme, în condiţiile în care legea care ar reface rezerva militară zace de ani de zile, prin sertare, în Parlament.

Stagiu militar obligatoriu, susţin unii români. Ar fi necesar în aceste vremuri, în care războiul este foarte aproape de noi. Însă o armată profesionistă, nu de rezervişti. Alţii ar fi interesaţi de o carieră militară dacă sunt plătiţi corespunzător. Alţii nici nu vor să audă de arme.

Armata Română se confruntă cu o mulţime de probleme, dar cea mai gravă este lipsa oamenilor. Rezerviştii pe care îi mai avem, doar 2.000, au efectuat stagiul militar până în 2007. 

Specialiştii spun că refacerea rezervei militare după principiile voluntariatului ar fi cea mai bună decizie. Practic, după patru luni, cine va executa serviciul voluntar în termen ar fi calificat din punct de vedere militar şi ar deveni rezervist. Pentru asta e însă nevoie de modificări la legea de pregătire a populaţiei pentru apărare, care zace de ani de zile prin sertare, la Parlament.

În ciuda faptului că oficialii români au reiterat că reintroducerea serviciului militar obligatoriu este exclusă, contextul geopolitic actual poate produce schimbări majore în România.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt