Austria îşi menţine veto-ul faţă de aderarea deplină a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Ce a declarat Ministrul de interne austriac

Austria îşi menţine veto-ul faţă de aderarea deplină a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Ce a declarat Ministrul de interne austriac

Ministrul de interne Gerhard Karner a insistat în cadrul unei conferinţe de presă la Innsbruck, asupra veto-ul Austriei în ceea ce priveşte aderarea deplină la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţă Krone.
În acelaşi timp, ministrul s-a referit la acordul la care s-a ajuns deja privind ridicarea controalelor aeriene şi maritime, cunoscut şi sub denumirea de „Air and Sea Schengen”.
"Cred că este foarte important să facem acest pas acum şi să nu începem să filozofăm despre următorul", a spus Karner, referindu-se la o decizie unanimă a UE şi reducând şi mai mult aşteptările privind aderarea deplină.
Compromisul a fost obţinut după "negocieri dure" şi prevede "condiţii clare", a subliniat ministrul de interne. Printre acestea se numără faptul că frontiera terestră trebuie să fie securizată şi că la frontiera externă vor fi disponibili ofiţeri de poliţie şi resurse suplimentare ale Frontex. În plus, solicitanţii de azil înregistraţi anterior în România şi Bulgaria urmează să fie returnaţi din Austria în ţările respective.
Controalele la frontierele aeriene şi maritime ar trebui să fie ridicate în martie 2024. Potrivit informaţiilor, consultările privind ridicarea controalelor terestre vor continua în acest an.
Acordul privind "Air-Schengen" înseamnă că pasagerii din România şi Bulgaria nu mai sunt nevoiţi să zboare spre alte ţări ale UE prin terminalele internaţionale. Cu toate acestea, controalele la frontiera terestră vor rămâne în vigoare. 
Ziarul "Kurier" a relatat în ediţia de luni că presiunile pentru ca Austria să accepte aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen sunt în creştere, fiind Singura ţară din UE care încă se opune în mod constant acestui pas.

Afla mai multe despregerhard karneraustriaschengen
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt