Austria, zguduită de un uriaş scandal de spionaj în favoarea Rusiei, care relevă reţele secrete ruse în Europa

Austria, zguduită de un uriaş scandal de spionaj în favoarea Rusiei, care relevă reţele secrete ruse în Europa

Austria este zguduită de un un important scandal de spionaj, în urma unei anchete jurnalistice a săptămânalului german Der Spiegel şi site-ului independent rus The Insider, iar arestarea unui fost conducător al serviciilor secrete austriece, Egisto Ott, relevă o operaţiune de infiltrare rusească de mare anvergură şi lipsa controlului aparatului de securitate al Austriei, cu elemente demne de un roman de spionaj - un agent dublu, smartphone-uri cu date sensibile ”pescuite” din Dunăre care ajung pe mâna serviciilor secrete ruse, o fostă actriţă erotică devenită spioană, relatează RTBF, citat de News.ro.

Mandatul de arestare a lui Egisto Ott, în vârstă de 61 de ani, are 80 de pagini, potrivit The Associated Press, care a avut acces la el.

Egisto Ott a fost arestat la 29 martie.

Fostul ofiţer din cadrul Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung (Oficiul Federal de Protecţie a Constituţiei şi luptă împotriva terorismului (BVT) , Siguranţa austriacă, a fost inculpat cu privire la transfer de date de pe smartphone-uri aparţinând mai multor oficiali austrieci de rang înalt Serviciului rus de securitate (FSB).

Totul a început în 2017, pe un braţ al Dunării, cu o exccursie cu canoea a unor membri ai cabinetului ministrului de Interne de atunci Wolfgang Sobotka (ÖVP, conservator), la bordul căreia se afla şi Katharina Nehammer, soţia actualului cancelar Karl Nehammer.

Vrând să se ridice, ea a provocat răsturnarea ambarcaţiunii. Toată lumea a căzut în apă. Inclusiv telefoanele mobile.

Un informatician de la BVT este însărcinat să verifice dacă se pot salva date sensibile de pe telefoane, iar dacă nu să le distrugă.

Însă, în loc să facă acest lucru, el copiază datele, potrivit unei anchete a cotidianului austriac Der Standard.

Egisto Ott pune mâna pe ele şi le transmite în 2022 - contra cost - FSB-ului.

REŢEAUA MARSALEK

Egisto Ott este apoi îndepărtat temporar din funcţie.

Acest incident spune multe despre securitatea serviciilor austriece de informaţii şi nu este singurul.

Egisto Ott continuă să-i informeze pe ruşi în perioada 2017-2021, profitând de accesul său la baza de date confidenţiale a poliţiei austriece.

Afla mai multe despreaustriascandalrusia
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt