Avem apă din belşug, dar lipsesc aproape total sistemele de irigaţii - o poveste trista a agriculturii româneşti

Avem apă din belşug, dar lipsesc aproape total sistemele de irigaţii - o poveste trista a agriculturii româneşti
foto: Pixabay

Mai puţin de 6% din terenurile cultivabile din Vrancea sunt irigate, iar fermierii simt că va fi cel mai prost an de până acum. Apă este în apropiere, dar unde ar trebui să fie canalul de irigaţii au crescut copaci, iar betonul nu se mai vede de tufişuri.

Deşi autorităţile promit fermierilor că nu vor mai avea probleme cu seceta, lucrările la sistemul de irigaţii sunt încă în faza de studiu de fezabilitate. Din 8,6 milioane de hectare cultivate la noi în ţară, doar 360.000 sunt irigate. Adică puţin peste 5% la nivel naţional. Iar acolo unde apă nu e, nimic nu creşte -  o ştiu bine fermierii.

În această zonă se irigă 1.200 de hectare. E prima dată după 35 de ani când este folosită infrastructura veche, de pe vremea comuniştilor. La Staţia de la Haret, apă este din belşug.

Câtiva kilometri mai departe, unde apa din canalizare nu mai ajunge, situaţia e diferită. Aici fermierii depind de natură. Chiar dacă investesc  în insecticide şi îngrăşăminte, nu îi ajută cu nimic în lipsa apei.

Guvernul promite de ani buni investiţii de 1,5 miliarde de euro în irigaţii. Toate lucrările de reabilitare a infrastructurii ar trebui să fie finalizate până în 2027.

Anul trecut seceta a afectat 800.000 de hectare cultivate, adică mai mult de un sfert. Iar rezultatele se văd în productivitate: am avut cea mai proastă recoltă de porumb din ultimii 20 de ani, doar 8 milioane de tone.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt