Avertisment al Chişinăului către Tiraspol: Manifestaţi prudenţă în declaraţii, respectaţi Constituţia Republicii Moldova

Avertisment al Chişinăului către Tiraspol: Manifestaţi prudenţă în declaraţii, respectaţi Constituţia Republicii Moldova

Biroul pentru politici de reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova, condus de vicepremierul Oleg Serebrian, a emis miercuri un comunicat în care îndeamnă Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţiile lansate în spaţiul public şi îi cere să respecte Constituţia ţării, inclusiv a Declaraţia de independenţă din 27 august 1991, scrie News.ro.

„În legătură cu unele alegaţii inadecvate ale Tiraspolului, îndemnăm insistent autorii acestora să respecte Declaraţia de independenţă, Constituţia Republicii Moldova şi opinia unanimă a comunităţii internaţionale, precum şi să manifeste prudenţă în declaraţiile lansate în spaţiul public. Reamintim cu acest prilej Tiraspolului că obiectivul principal al negocierilor constă în reglementarea atotcuprinzătoare şi paşnică a conflictului transnistrean în vederea reintegrării plenare a ambelor maluri ale Nistrului şi consolidării statalităţii Republicii Moldova în frontierele recunoscute la nivel internaţional”, se arată în declaraţia Biroului pentru politici de reintegrare, citată de NewsMaker.

Chişinăul nu a precizat la ce declaraţii s-a referit, dar aşa-zisul responsabil cu „relaţiile externe” ale Tiraspolului, Vitali Ignatiev, a declarat marţi, într-un interviu pentru postul de televiziune RTVI, că regiunea transnistreană „nu a fost niciodată în Moldova, nu a făcut parte din Moldova”.

El a mai spus că „Moldova acţionează de 33 de ani cu rea-credinţă faţă de Transnistria”.

În aceeaşi zi, liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a publicat un interviu pe pagina sa de Telegram, în care a spus că „legea moldovenească cu privire la separatism contrazice normele internaţionale şi discreditează valorile europene”. Krasnoselski s-a adresat oficialilor europeni, întrebându-i „cum se pregăteşte Uniunea Europeană să accepte ca membru Moldova cu o astfel de lege a separatismului”.

În februarie 2023, Parlamentul Republicii Moldova a votat modificări ale Codului penal, introducând un articol referitor la „separatism”. Potrivit noilor prevederi, „acţiunile separatiste, comise în scopul separării unei părţi a teritoriului Republicii Moldova” vor fi pedepsite cu închisoare de la doi la cinci ani.

Tiraspolul a calificat drept „un act de agresiune” adoptarea prevederilor respective în legătură cu separatismul, în condiţiile în care are astfel de ambiţii, care ar fi fost confirmate printr-un aşa-zis referendum pentru independenţă organizat în 2006 şi nerecunoscut de comunitatea internaţională.

Aşa-numitul „MAE” transnistrean a declarat că orice responsabilitate pentru escaladarea tensiunilor dintre Tiraspol şi Chişinău revine părţii moldoveneşti.

Ulterior, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (de guvernământ la Chişinău) Oazu Nantoi a declarat pentru portalul rus Kommersant, într-o discuţie despre lege, că reprezentantul Tiraspolului responsabil de „afacerile externe” ale regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, „poate fi arestat, când va veni la Chişinău”.

Afla mai multe desprer. moldovatransnistria
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt