Batjocoriţi şi nimeni nu este de vină

Batjocoriţi şi nimeni nu este de vină

Autorităţile au fost păcălite în cazul căminelor groazei din Ilfov! Acum instituţiile care ar fi trebuit să verifice situaţia din centre îşi pasează responsabilitatea de la una la alta. Ministrul Muncii, Marius Budăi, recunoaşte că a primit fotografii legate de condiţiile bune din centre  şi a crezut tot. Numai că pozele nu arătau realitatea cruntă. După dezvăluirile apărute, premierul Ciolacu cere demisii în lanţ şi vrea ca funcţionarii care au fost complici în acest caz să răspundă în faţa legii.

La trei zile de izbucnirea scandalului legat de modul în care erau trataţi beneficiarii centrelor din Ilfov, ministrul Muncii vine cu explicaţii. Marius Budăi spune că în dosarele de acreditare ale azilelor erau fotografii care prezentau condiţii de 5 stele. Realitatea însă era cu totul alta.  Ministerul Muncii nu are însă responsabilitatea să verifice şi să închidă centrele, a declarat Budăi. Aceasta pică pe umerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Ilfov. Mai mult, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov avea datoria de a face controale anuale în aceste centre, pentru ca ele să-şi poată prelungi licenţa de funcţionare. Premierul Ciolacu a cerut demisii în lanţ.
Ancheta în acest caz revoltător continuă. Zeci de bătrâni, dar şi oameni mai tineri, însă cu probleme psihice, trăiau în condiţii inumane în cele trei centre de îngrijire din Ilfov percheziţionate de poliţişti. Unul, care a fost şi închis, este cel de pe strada Camil Petrescu, cunoscut ca şi Casa Cora. Familia celor care erau internaţi acolo aveau  de respectat reguli stricte pentru a-şi putea vizita rudele. 
Oamenii sunt convinşi că astfel nu putea afla de ororile care se întâmplau dincolo de uşile ferecate ale saloanelor. O familie avea o rudă diagnosticată cu scleroză multiplă, internată la Casa Cora. Plăteau 4.000 de lei pe lună pe îngrijirea femeii. De fiecare dată când veneau în vizită, părea spălată, însă nu ştiu dacă asta se întâmpla şi în celelalte zile. 
Vecinii nu înţeleg cum a putut fi dat în folosinţă un centru de îngrijire în acea zonă. Oamenii spun ca îi mai vedeau pe pacienţi prin curtea centrului. E adevărat că unii cereau mâncare sau bani la poartă, însă nu s-au gândit că ar putea fi  înfometaţi sau rău tratati. 
Toate centrele sociale din ţară vor fi controlate în perioada următoare, a anunţat ministrul Muncii. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt