Bătrânii uitaţi ai României

Bătrânii uitaţi ai României

Trişti, neputincioşi, apăsaţi de necazuri şi probleme de sănătate. Ei sunt bătrânii uitaţi ai României, bunicii care trăiesc de pe o zi pe alta în satele părăsite de cei tineri şi în putere. Povestea lor, care vine parcă dintr-o cu totul altă lume, a fost surprinsă în doar 12 imagini de o tânără fotografă din Cluj. 

Pentru Patricia Toma, proiectul acestei expoziţii a început în urmă cu 7 ani. Ultimii trei, însă, au fost cei care şi-au pus cu adevărat amprenta pe sufletul artistei. Nevoită sa stea la ţară, ca să-şi îngrijească bunicul bolnav, a fost mai aproape de bătrâni şi le-a înţeles mai bine nevoile. Spune că, în acea perioadă, a aflat lucruri despre care înainte nu avea habar. 

Patricia s-a transformat într-un fel de antropolog vizual, care surprinde realităţile vârstei a treia în satul tradiţional românesc. Expoziţia i-a impresionat profund pe vizitatorii români şi străini care i-au trecut pragul.

Chiar dacă în fotografii apar chipurile unor oameni în vârstă, Patricia speră ca expoziţia să fie în primul rând o lecţie pentru tineri, ca să-şi iubească şi să-şi respecte bătrânii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt