Bogdan Opriţa despre cei prinşi sub dărâmături în Turcia: Sugarii şi persoanele vârstnice au şanse mai mici de supravieţuire

Bogdan Opriţa despre cei prinşi sub dărâmături în Turcia: Sugarii şi persoanele vârstnice au şanse mai mici de supravieţuire

Salvatorii români continuă să scoată oameni de sub dărâmături în Turcia, relatează corespondentul special al Prima News la faţa locului, Marius Saizu.

„Salvatorii români au fost chemaţi la mai multe imobile, chiar ne aflam cu ei la o intervenţie, iar salvatorii turci au săpat foarte mult şi au auzit zgomote din interior. I-au chemat pe salvatorii români, care le-au confirmat că este o persoană, care a fost scoasă azi dimineaţă. Era un bărbat care supravieţuise patru nopţi acolo”, a relatat Marius Saizu.

„Salvatorii vor sta aici până când vor fi convinşi că nimeni nu mai poate fi salvat. Oamenii primesc mâncare de la autorităţi şi stau pe străzi, pentru că în această zonă doar zece la sută dintre clădiri au mai rămas în picioare, dar au structura avariată. Nu le este clar ce vor face mai departe, nici lor, nici autorităţilor”, a spus corespondentul Prima News.

„Supravieţuirea celor prinşi sub dărâmături depinde de vârstă, condiţie fizică, bolile asociate. Sugarii şi persoanele vârstnice au şanse mai mici, depinde de leziuni, de frig. La nivel mondial se acceptă o fereastră de salvare de 72 de ore, dar echipele acţionează încă o săptămână după, în general după aceea operaţiunile de salvare se încheie. Hipotermia devine un factor de agravare, la copii sunt mai protejate leziunile de hipotermie, iar acele ruine îi protejează oarecum de frig, pentru că temperatura în interior este cu 1, 2 grade mai mare. Fără apă, un adult poate supravieţui 48 de ore, fără hrană de la cinci zile încolo”, a explicat coordonatorul SMURD, medicul Bogdan Opriţa. El a adăugat că va apărea şi problema epidemiilor, pentru că vor rămâne multe cadavre sub dărâmături, iar temperaturile vor începe să crească.

Dezastrul din Turcia a fost amplificat de corupţia în construcţii, care este renumită în Turcia şi pe primul loc în lume, a spus Matei Subasacu, inginer specializat în cutremure.

„Aş spune că în România situaţia e superioară Turciei, care e renumită pentru corupţia din construcţii, care iese la suprafaţă la fiecare cutremur. Iată că şi corupţia în construcţii ucide”, a subliniat specialistul. “Fiecare clădire este dimensionată pentru încărcările pe care clădirea le va avea, iar principala încărcare este greutatea clădirii. Orice suprasarcină va avea efecte la următorul cutremur. De obicei, la noi, sunt dimensionate clădirile să suporte o suprasarcină ilegală”, a precizat Subasacu.

Şi în Siria situaţia este catastrofală, cu paste 3.000 de morţi şi 7.000 de răniţi, peste 700 de clădiri sunt distruse sau foarte afectate, a anunţat Dan Stoenescu, însărcinat al UE cu afaceri interne în Siria.

„Ajutoarele nu au ajuns la timp din cauza drumurilor impracticabile şi pentru că graniţa cu Turcia a fost blocată temporar. UE a activat mecanismul de apărare civilă, aşa că acum ajutoarele pot intra şi în zonele controlate de Damasc, dar şi în regiunile necontrolate”, a precizat diplomatul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt