Bulgaria susţine că lucrează intens împreună cu România şi Grecia pentru o autostradă şi o cale ferată care să le conecteze. Negocieri pentru o companie comună de proiect

Bulgaria susţine că lucrează intens împreună cu România şi Grecia pentru o autostradă şi o cale ferată care să le conecteze. Negocieri pentru o companie comună de proiect

„Bulgaria are un program foarte serios de îmbunătăţire a infrastructurii”, a declarat joi ministrul bulgar de finanţe Asen Vasilev. El a spus că ţara sa lucrează intens cu Grecia şi România pentru a construi coridorul nord-sud, începând cu o autostradă şi o linie feroviară de mare viteză care vor lega oraşul Alexandroupolis (de la Marea Egee) cu Ruse şi Silistra (de la Dunăre), potrivit publicaţiei elene Ypodomes.com, citată de Rador.

Este în curs de perfectare un acord interguvernamental şi se fac aranjamente pentru înfiinţarea unui consorţiu care să gestioneze acest proiect, astfel încât să nu fie afectat de eventuale schimbări politice. Vasilev a declarat că instituţiile bulgare vor coopera cu BEI, care va avea calitatea de partener de finanţare.

Ministrul de Finanţe de la Sofia a mai spus că în cadrul discuţiilor preliminare cu preşedinta Băncii Europene de Investiţii, Nadia Calviño, a fost discutată înfiinţarea unui fond la nivel central pentru modernizarea autobuzelor din majoritatea oraşelor bulgare şi înlocuirea acestora cu autobuze electrice. „Acest lucru necesită o investiţie de capital şi cred că este unul dintre marile proiecte care sunt incluse în priorităţile BEI şi care poate fi luat în considerare în următorul an şi jumătate”, a mai spus Vasilev.

”Bulgaria colaborează extrem de bine cu Banca Europeană de Investiţii (BEI). Avem diverse proiecte, cu investiţii mari în energie şi infrastructură. Unele dintre proiecte au început înainte de aderarea Bulgariei la UE şi au fost finalizate cu succes”, a declarat joi ministrul bulgar al Finanţelor Asen Vasilev.

„După alegerea Nadiei Calviño la preşedinţia BEI la sfârşitul anului 2023, instituţia financiară va deveni mult mai activă şi mai rapidă în acordarea de împrumuturi şi va intra în unele sectoare nu tocmai tradiţionale, cum ar fi industria de apărare şi în special bunuri cu dublă utilizare”, a spus Vasilev.

Ministrul consideră că mandatul extins al băncii este ceva pozitiv pentru industria bulgară, având în vedere prezenţa substanţială a Bulgariei în aceste sectoare. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt