Căpşuni de noiembrie

Căpşuni de noiembrie

Căpşuni de noiembrie, este producţia cu care se laudă un tânăr antreprenor din Iaşi. Acesta a reuşit să pună pe picioare o afacere unică în zona Moldovei. Cultivă, creşte, recoltează şi vinde căpşuni în aproape toate lunile anului, iar fructele sale sunt din ce în ce mai căutate. După o investiţie pe măsură, omul a reuşit să îşi crească afacerea şi să  plătească şi câţiva angajaţi. 

Căpşunele provin de pe o plantaţie din Comuna Aroneanu, situaţă la 10 kilometri de Iaşi. El este Marius Lungu, tânărul antreprenor care a pus la punct întreaga afacere. 

Povestea a început în urmă cu opt ani. Atunci, Marius avea o firmă care se ocupa cu depanarea şi instalarea obiectelor electrocasnice. S-a gândit să investească şi în fructe şi aşa a apărut plantaţia de căpşuni, întinsă pe un hectar. În primii ani, recolta nu a fost bogată, dar Marius a învăţat din greşeli, a aşteptat, iar în ultimii trei ani a reuşit să crească producţia. Acum, în noiembrie, adună, în medie, 200 de caserole pe zi. 

Căpşunele sunt culese la ora 9 dimineaţa. Sunt apoi ambalate, etichetate şi predate firmei de livrări. În mai puţin de două ore, fructele ajung în aprozare, băcănii şi chiar într-un lanţ de magazine. În această perioadă, căpşunele de Aroneanu se vând cu 13 lei caserola. 

Pământul în care se cultivă este lucrat cu mare atenţie. Pe aproape toată suprafaţa este întinsă o folie care să împiedice creşterea buruienilor, iar butaşii de căpşune primesc îngrăşământ special - biohumus. Acesta se obţine din procesarea resturilor vegetale şi animale de către râme. Antreprenorul a investit şi în această producţie, iar de ceva timp nu mai plăteşte pentru fertilizatori. 

Marius Lungu nu se aşteaptă să facă avere din această afacere, dar banii sunt suficienţi ca să aibă un trai decent şi să îşi plătească ajutoarele, 6 oameni pe care i-a găsit în satele vecine şi care îl ajută la cules. Acum, ar fi nevoie de mai mulţi, producţia e tot mai mare. 

Când dă bruma, căpşunele nu mai dau roade. În unii ani, vremea a permis totuşi ca recolta să fie bună chiar şi în luna decembrie.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt