Cartonaşul albastru, aproape să fie introdus în fotbal. Ce alte 5 schimbări majore de regulament sunt analizate de FIFA

Cartonaşul albastru, aproape să fie introdus în fotbal. Ce alte 5 schimbări majore de regulament sunt analizate de FIFA

IFAB, forul care gestionează regulile de joc ar urma să testeze sancţionarea jucătorilor la meciurile de fotbal cu cartonaşe albastre.

După acordarea unui cartonaş albastru, jucătorul sancţionat ar fi nevoit să stea pe tuşă zece minute, scrie News.ro.

Cartonaşul ar urma să fie cordat pentru proteste sau faulturi.

FIFA a reacţionat însă precizând că relatările din presă sunt “incorecte şi premature”.

“FIFA doreşte să clarifice faptul că relatările privind aşa-numitul "cartonaş albastru" la nivelul elitei fotbalistice sunt incorecte şi premature. Orice astfel de teste, dacă vor fi puse în aplicare, ar trebui să se limiteze la testarea în mod responsabil la nivelurile inferioare, o poziţie pe care FIFA intenţionează să o reitereze atunci când acest punct de pe ordinea de zi va fi discutat în cadrul AGA IFAB din 2 martie”, spun şefii fotbalului.

Se pregăteşte revoluţionarea fotbalului
Fotbalul ar putea cunoaşte noi regulamente în viitorul apropiat, după ce International Board vrea să introducă, sub formă de teste, cinci noi reguli, care ar putea fi ulterior chiar implementate în competiţiile oficiale, anunţă gsp.ro.
Este vorba despre acordarea cartonaşului roşu pentru orice henţ premeditat în suprafaţa de pedeapsă, suspendarea partidei în momentul incidentelor între jucători, eliminarea temporară, sancţionarea portarului pentru tragere de timp şi delegarea doar a căpitanului în discuţiile cu arbitrii.
Aceste schimbări au mai fost dezbătute şi în adunări trecute, însă nu s-a luat nicio decizie în acest sens.
Acum, testările par a fi mai aproape de implementare, stabilindu-se şi o dată în care International Board se va reuni pentru a discuta despre cele cinci schimbări şi perioadele de testare ale acestora. 
Pe 2 martie va avea loc o nouă rundă de discuţii, urmând a se stabili de când ar putea demara probele.
International Board urmăreşte să introducă în viitorul apropiat cinci noi reguli în fotbal.
1. Prima, vizând cartonaşul roşu pentru henţ, presupune eliminarea din partidă în momentul în care arbitrul consideră că jucătorul a oprit intenţionat meciul, cu mâna, în suprafaţa de pedeapsă, în faza de apărare. Noua regulă prevede că toate henţurile intenţionate, comise în propriul careu, vor fi sancţionate cu cartonaş roşu.
2. Cea de-a două regulă face referire la incidentele care au loc în suprafaţa de joc şi care pot conduce la suspendarea partidei. Astfel, în momentul în care pe teren izbucneşte un conflict între mai mulţi fotbalişti, arbitrul poate decide suspendarea temporară a partidei, până la calmarea spiritelor.
3. A treia modificare din regulament care ar urma să fie implementată face referire la o eliminare temporară din meci în cazul faulturilor tactice. În cazul în care un jucător blochează un contraatac, faultându-şi adversarul pentru a opri faza respectivă, acesta ar putea fi suspendat pentru 10 minute, ulterior urmând a reveni de pe bancă.
4. Cea de-a patra modificare îi vizează pe portari, care ar urma să fie sancţionaţi pentru tragerile de timp. Dacă până acum goalkeeperii care întârzie reluarea partidelor sunt avertizaţi cu cartonaş galben, noua regulă ar presupune ca pe lângă acordarea cartonaşului galben echipa adversă să beneficieze şi de un corner.
5. A cincea regulă care ar putea fi introdusă face referire la discuţiile dintre jucători şi arbitrii meciului, astfel încât din viitor doar căpitanii de echipă să mai aibă acest drept, restul fotbaliştilor nemaiputând să ceară explicaţii de la cei care oficializează partidele, aşa cum se întâmplă acum.

Afla mai multe desprefifaifabcartonasul albastru
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt