Casa Albă, despre întâlnirea Biden – Iohannis: Preşedintele Biden îi mulţumeşte preşedintelui Iohannis şi apreciază contribuţia României, un aliat NATO de încredere

Casa Albă, despre întâlnirea Biden – Iohannis: Preşedintele Biden îi mulţumeşte preşedintelui Iohannis şi apreciază contribuţia României, un aliat NATO de încredere

Preşedintele României, Klaus Iohannis, se află în vizită de lucru la Washington, D.C., Statele Unite ale Americi, în perioada 7-9 mai. Klaus Iohannis este primit astăzi la Casa Albă de către Preşedintele SUA, Joseph R. Biden, Jr., conform anunţului Administraţiei Prezidenţiale.

Întâlnirea dintre cei doi preşedinţi este o recunoaştere a relaţiei foarte bune dintre România şi SUA şi o dovadă în plus a faptului că preşedintele Biden îl consideră pe preşedintele Iohannis un lider european important şi România un aliat european solid al Statelor Unite ale Americii. Vizita preşedintelui Klaus Iohannis în SUA reprezintă un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca furnizor de securitate în zonă şi actor activ în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Potrivit Casei Albe, în cadrul întâlnirii de astăzi, cei doi lideri sărbătoresc aniversarea a 20 de ani de când România este membră NATO.
„Preşedintele Biden îi mulţumeşte preşedintelui Iohannis pentru că a găzduit militari americani în România şi apreciază numeroasele contribuţii pe care România, un aliat NATO de încredere, le aduce securitătii flancului estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre”, a transmis Secretarul de presă Karine Jean-Pierre cu privire la vizita preşedintelui Iohannis la Casa Albă.

Cu prilejul acestei întâlniri importante, vor fi discutate teme prioritare ale agendei internaţionale şi bilaterale, conform comunicatului de la Cotroceni: “Un loc aparte în schimbul de opinii al celor doi şefi de stat îl va ocupa situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, precum şi întărirea securităţii în spaţiul euroatlantic. Dialogul la nivel înalt va fi o bună oportunitate pentru ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu Statele Unite şi reconfirmarea relaţiilor bilaterale privilegiate dintre cele două state şi a cooperării multisectoriale.”

Preşedintele Klaus Iohannis va primi miercuri la Washington şi un premiu de mare prestigiu internaţional, Distinguished International Leadership Award, în cadrul galei Atlantic Council. Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu Preşedintelui României, ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european.

Consiliul Atlantic a premiat până acum patru preşedinţi americani – inclusiv pe actualul preşedinte Joe Biden, în perioada în care era vicepreşedinte. Preşedintele Klaus Iohannis este primul şef de stat european onorat cu această distincţie, în cei 24 de ani de la înfiinţarea premiului, conform Administraţiei Prezidenţiale.

Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizaţie americană de tip „think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaţionale. Anual, Consiliul premiază un număr restrâns de personalităţi care întruchipează esenţa relaţiei transatlantice şi care au contribuit la consolidarea acesteia, în toate dimensiunile sale (politic, economic, securitate şi apărare, artă, activităţi umanitare etc.).

Afla mai multe despreiohannisbidenvizitasua
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt