Cât de periculos este gazul petrolier lichefiat

Cât de periculos este gazul petrolier lichefiat
foto: startupcafe.ro

Orice societate modernă foloseşte în viaţa de zi cu zi elemente care pot deveni rapid periculoase pentru noi. Explozia de la staţia GPL din Crevedia a adus din nou în atenţie pericolele reprezentate de acest gaz petrolifer lichefiat.
Invitat la FOCUS 14, doctorul Raul Pătraşcu, asistent universitar în cadrul  UMF Timişoara, a precizat că ,,acest gaz este periculos pentru că este stocat sub presiune şi sub formă lichidă. Se stochează sub formă lichidă pentru că nu este flamant. Atunci când presiunea creşte în interiorul acelor containere în care este stocat sau când creşte temperatura de afară pot apărea explozii. De exemplu, buteliile. Dacă sunt stocate orizontal, nu vertical, poate creşte temperatura din interior, dacă temperatura de afară creşte, poate creşte şi temperatura din butelie. (...) Daca acest lucru se întâmplă într-un mediu necontrolat, poate duce la explozie şi se întâmplă ce s-a întâmplat la Crevedia. Deci, dacă avem canistre, cisterne, orice fel de container în care există o creştere de temperatură sau o sursă de ardere necontrolată există un pericol foarte amre de explozie."
În cazul în care inhalăm un astfel de gaz, doctorul Raul Pătraşcu a spus că ,,în cazuri rare, concentraţia de dioxid de carbon într-o încăpere neventilată şi unde nu există o sursă de ardere pot duce la intoxicaţii, adică somnolenţă, tulburări de vedere, poate chiar tuse, durere de cap, comă şi, dacă expunerea continuă, poate duce la deces."
Raul Pătraşcu a mai spus că trebuie să fim atenţi atunci când folosim şi spray-ul antiţânţari. ,,Totul depinde de timpul de expunere!  Primele simptome sunt: lăcrimări abundente ale ochilor, continuă cu dureri de cap, cu vedere înţeţoşată, poate apărea tusea, pot apărea transpiraţii profunde, salivaţia profundă. Toate acestea sunt simptome de început care ar trebui să ne îngrijoreze dacă ştim că am fost expuşi la o astfel de substanţă. Avem şanse foarte mari sp fim trataţi deoarece există medicamente concepute ca să contracareze efectele acestor gaze"

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt