Câţi români au fost ucişi doar de COVID 19

Câţi români au fost ucişi doar de COVID 19

Puţin peste 3.400! Este numărul românilor care au murit de boala covid în sine în ultimii 3 ani! Adică nu din cauza altor  comorbidităţi sau boli asociate. Cifrele ne-au fost puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii şi sunt cu mult mai mai mici faţă de decesele provocate doar în primele două luni ale acestui an de bolile aparatului circulator. Vorbim despre aproape 25.000 de decese.  

Conform datelor obţinute de la Ministerul Sănătăţii de jurnaliştii Focus, de la începutul pandemiei şi până la sfârşitul lunii mai 2023 , 3425 de români au fost ucişi de covid 19, fără să fi avut şi alte boli asociate. Numărul deceselor este mai mare pe măsură ce pacienţii înaintează în vârstă. 

Comparând cifrele, în primele două luni ale acestui an au murit de boli ale aparatului circulator peste 24 de mii de români, iar de cancer peste 7000. Tot în primele 2 luni ale acestui an bolile aparatului respirator au provocat aproape 4700 de decese. De la începutul pandemiei numărul celor care aveau şi alte boli asociate şi care au murit din cauza complicaţiilor după ce au făcut boala covid 19 este, fără cei puţin peste 3400 de pacienţi care au murit numai de covid 19, de aproape 65.000. Conform datelor INSP, numărul total al dozelor de vaccin anti sars cov 2 administrate din  27 decembrie 2020 şi până pe 25 iunie 2023 este de aproape 17 milioane. 

Pe  28 iunie 2023 Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat  încetarea stării de risc epidemiologic şi biologic generată de pandemia de covid 19. Odată cu acest moment încetează funcţionarea spitalelor şi secţiilor dedicate covid, pacientii putând să se trateze în orice spital, în condiţii de izolare. De asemenea din această dată nu mai există nici centrele de evaluare dedicate covid 19. Iar de pe 1 iulie, nu se vor mai elibera de către STS certificatele electronice de vaccinare COVID 19. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt