Cinci ani de la violenţele din 10 august. Grenade, gaze lacrimogene şi tunuri de apă

Cinci ani de la violenţele din 10 august. Grenade, gaze lacrimogene şi tunuri de apă
foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

În urmă cu exact cinci ani, un protest paşnic al românilor a fost reprimat în mod crunt de jandarmerie. Bătăi, gaze lacrimogene, bastoane, tunuri de apă, grenade, jandarmii au folosit atunci arsenalul ca la război împotriva a zeci de mii de oameni, unii dintre ei cu copii în braţe.

Imagini cu protestatari cu mâinile ridicate ori stând în genunchi şi loviţi cu bestialitate au făcut înconjurul lumii. Represiunea din 10 august 2018 rămâne o pată ruşinoasă în istoria noastră şi până acum, vinovaţii tot nu au plătit. Abia în urmă cu câteva zile, Dosarul 10 august a fost trimis în judecată. În această seară, cei care nu au uitat se adună din nou în Piaţa Victoriei, pentru a cere dreptate victimelor.

Aceste scene par desprinse dintr-un film. Însă, aşa a fost pe 10 august 2018. Încă de după-amiază, au explodat  grenadele cu gaze lacrimogene. Oamenii veniseră să manifeste paşnic. Unul dintre ei, Octavian Ureche, a fost grav rănit în faţa muzeului Antipa. În jurul lui, erau o mulţime de părinţi cu copii.
Grenada care l-a rănit pe Octavian a fost lansată în jurul orei 23.00, imediat după ce s-a dat ordinul intervenţiei în forţă. Tânărul a mers trei luni în cârje şi a avut nevoie de doi ani pentru a se recupera complet.
Peste 430 de oameni au fost răniţi în acea seară. Jandarmeria a încercat reprimarea celor care ieşiseră în stradă, cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. 
Potrivit rechizitoriului procurorilor, s-au folosit 63 de grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade lacrimogene şi peste 300 de cartuşe de calibru 38 şi 40 de milimetri. Pe teren, toată operaţiunea a fost gestionată de colonelul Cătălin Paraschiv, „dirijorului în alb”, aşa cum l-a numit presa.
Tot procurorii spun că jandarmii au abuzat de putere. Doar 16 jandarmi şi şefi din jandarmerie au fost inculpaţi după cinci ani. 312 de persoane sunt părţi vătămate civile în proces. Printre ei, şi Octavian, care a fost în repetate rânduri la Parchet să dea declaraţii. 
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt