Ciolacu dă înapoi în scandalul plăţilor cu numerar. Noile limitări pentru plăţile cash

Ciolacu dă înapoi în scandalul plăţilor cu numerar. Noile limitări pentru plăţile cash

Premierul a declarat că Guvernul analizează în continuare limitarea plăţilor cash astfel încât un număr cât mai mic de români să fie afectaţi de aceste modificări. Forma iniţială a legii i-a speriat pe micii comercianţi, dar şi pe unii români, care nu vor să piardă numerarul.

Astfel legea s-ar putea schimba înainte să intre în vigoare pentru a fi mai permisivă cu banii cash. Comercianţii spun că mai bine ar fi eliminarea sa, chiar dacă a venit ca recomandare de la experţii ANAF pentru reducerea evaziunii fiscale. 

La data de 11 noiembrie urmează să intre în vigoare noile limitări ale plăţilor cash. În forma lor actuală, orice persoană fizică va putea face achiziţii cash cu o limită de 5.000 de lei per comerciant, faţă de 10.000 de lei, cât este în prezent pragul.

Companiile nu vor mai putea face plăţi cash între ele mai mari de 1.000 de lei, iar între persoanele fizice, acestea vor fi limitate la 10.000 lei. Totodată, companiile vor mai avea voie să păstreze până la 50.000 lei cash în casierie. Dacă depăşesc această sumă, trebuie să depună banii la bancă la finalul zilei. Reprezentanţii companiilor mici şi mijlocii spun că o astfel de lege i-ar afecta puternic. 

Multe bănci deja nu mai lucrează cu bani cash, iar unele dintre ele au anunţat că măresc comisioanele pentru operaţiunile în numerar de la 1 ianuarie. Reacţiile venite din mediul privat l-au pus pe premierul Ciolacu pe gânduri. El a declarat că pragul pentru plăţile cash ar putea fi modificat. 
Nu e vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. (...) Şi cred că pe grupe de produse, adică electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu îngreunăm viaţa oamenilor”, a declarat Marcel Ciolacu la Consiliul Politic Naţional al PSD. 
Însă gândul că s-ar putea introduce plafoane pentru achiziţiile cu cash la diferite produse îi deranjează şi mai mult pe comercianţi. Premierul a declarat că forma actuală a legii a fost propusă de experţii ANAF cu scopul de a limita evaziunea fiscală din România.
Conform Uniunii Europene, suntem pe ultimul loc din comunitate la colectarea TVA-ului, cu o gaură de peste 8 miliarde de euro anual. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt