Cod roşu de furtună

Cod roşu de furtună

Vânt puternic, ploaie şi chiar zăpadă, în unele regiuni din ţară. În Iaşi şi Suceava, mai multe drumuri au fost închise din cauza ninsorii, iar zeci de maşini neechipate corespunzător au rămas blocate. Furtunile au făcut ravagii în Dobrogea.

Au fost sute de apeluri la 112 din cauza acoperişurilor distruse şi a copacilor doborâţi de vânt, iar câteva ambarcaţiuni s-au scufundat în Portul Tomis. Zeci de localităţi nu au avut curent electric. Din cauza rafalelor de peste 100 de kilometri pe oră, un reactor al Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a oprit. 

A fost prăpăd în Constanţa. Rafalele de vânt a luat pe sus acoperişul acestui bloc. Scheletul din lemn şi tabla au căzut şi au distrus un parc şi un loc de joacă. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. La aceeaşi oră, pe altă stradă. O maşină pare că nu se mai poate mişca. Apa ajunge până la portiere.

Marea a fost agitată, iar porturile au rămas închise. 5 bărci pescăreşti ancorate în portul Tomis, dar şi un velier s-au scufundat la cheu. În unele regiuni ale judeţului Constanţa a nins, iar drumarii au intervenit. Mai multe zone au rămas, temporar, fără alimentare cu energie electrică.

De altfel, şi reactorul I al Centralei Nucleare s-a oprit accidental ieri, din cauza vântului puternic. Rafalele au avut viteze cu mult peste 100 de km pe oră. Întreg sistemul naţional energetic a fost afectat, pentru că s-a decis şi oprirea turbinelor eoline din întreaga zonă a Dobrogei. Palele se puteau rupe.

A bătut vânt puternic şi în judeţele Brăila Şi Galaţi. Câteva maşini au fost avariate de copaci şi aproape 20 de mii de oameni din mai multe localităţi au rămas fără curent. După câteva ore, drumarii au împrăştiat materiale antiderapante în unele zone, pentru că ploaia s-a transformat în zăpada. 

Şi în sudul ţării, la Calăraşi, a fost furtună puternică.  O maşină a fost avariată de un copac căzut, câteva localităţi nu au avut curent, iar pompierii salvatori au fost solicitaţi să intervină în mai multe locuri. 

Temperaturile rămân scăzute şi în următoarele zile, iar în unele zone din ţară va ninge. Poliştii îi sfătuiesc pe şoferi să nu plece la drum decât dacă au maşinile echipate corespunzător. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt