Consumul global de vin cade la un minim istoric. Italia a avut cea mai mică recoltă din 1950 şi a pierdut în faţa Franţei poziţia de lider mondial

Consumul global de vin cade la un minim istoric. Italia a avut cea mai mică recoltă din 1950 şi a pierdut în faţa Franţei poziţia de lider mondial
foto: Unsplash

Consumul global de vin a ajuns anul trecut la cel mai scăzut nivel din 1996 încoace din cauza inflaţiei ce a generat creşterea preţurilor, astfel că puterea de cumpărare a potenţialilor consumatori a fost redusă, a anunţat Organizaţia Internaţională a Viţei de Vie şi Vinului (OIV), preluat de Reuters şi Hotnews.

Organizaţia cu sediul la Paris a estimat consumul mondial de vin în anul 2023 la 221.000.000 hectolitri, cu 2,6% mai puţin decât în 2022 şi cu 7,5% sub nivelul din 2018. Un hectolitru este echivaentul a 133 de sticle standard de vin.

Tensiunile geopolitice, îndeosebi războiul din Ucraina, şi crizele energetice subsecvente, alături de perturbările lanţurilor globale de aprovizionare, au dus la costuri de producţie şi distribuţie mai mari, care s-au transferat în creşteri de preţuri pentru consumatorii de vin, ceea ce a redus cererea, susţine OIV.

În ce priveşte comerţul internaţional, schimburile cantitative s-au redus cu 6,3%, la 99.000.000 hectolitri, dar numai cu 4,7% din perspectivă valorică (36 miliarde euro) întucât preţul mediu al unui litru de vine a ajuns la un nivel record.

De asemenea, OIV a redus estimarea producţiei de anul trecut de la 244 milioane la 237 miliane de hectolitri, cel mai mic nivel din ultimii 60 de ani. Declinul abrupt este provocat de vremea nefavorabilă, precum îngheţ timpuri, ploi abundente sau secetă, la care se adaugă extinderea bolilor viţei de vie.

Italia a avut cea mai mică recoltă din 1950 - 38,3 milioane de hectolitri, cu 23% mai redusă faţă de anul 2022, astfel că a pierdut în faţa Franţei poziţia de lider mondial.

Afla mai multe desprevinbauturi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt