Coreea de Sud evacuează insule după ce Coreea de Nord lansează tiruri de artilerie în apropiere

Coreea de Sud evacuează insule după ce Coreea de Nord lansează tiruri de artilerie în apropiere
foto: Pixabay

Coreea de Nord a lansat peste 200 de focuri de artilerie în mare, vineri, în apropierea unei disputate graniţe maritime cu Coreea de Sud, a declarat un oficial militar, iar locuitorii a două insule sud-coreene au primit ordine de evacuare din cauza unei ”situaţii” necunoscute, relatează Reuters.
 
  
Ministerul Apărării nu a confirmat dacă ordinul a fost emis din cauza tirurilor de artilerie ale Coreei de Nord sau a exerciţiilor de răspuns ale Coreei de Sud.
 
Totuşi, un mesaj text trimis locuitorilor şi confirmat de un oficial de pe insule a făcut referire la ”focuri navale” care ar urma să fie desfăşurate de trupele sud-coreene de la ora 3 p.m. (06.00 GMT), vineri.
 
Un oficial de pe insula Yeonpyeong, care se află la sud de disputata graniţă maritimă Northern Limit Line (NLL), a afirmat că evacuarea a fost ordonată la solicitarea armatei sud-coreene.
 
Tragerile efectuate de Coreea de Nord nu au provocat pagube civile sau militare în Sud, a anunţat armata sud-coreeană, într-un briefing de presă.
”Acesta este un act de provocare care escaladeză tensiunile şi ameninţă pacea în peninsula coreeană”, a afirmat un purtător de cuvânt al Statului Major sud-coreean.
De asemenea, locuitorii din insula Baengnyeong, aflată mult la vest de Yeonpyeong şi tot în apropierea graniţei maritime, au primit ordin de evacuare, a afirmat un oficial din satul de acolo.
Armata din Coreea de Sud le-a spus celor din sat că se trage pe mare de către armata sud-coreeană după o ”situaţie” în apropierea graniţei, a afirmat oficiailul. Însă nu este clar dacă este vorba despre un exerciţiu sau există vreo altă cauză.
În 2010, artileria nord-coreeană a tras o mulţime de focuri spre insula Yeonpyeong, omorând patru oameni, inclusiv doi civili, într-unul din cele mai grave atacuri asupra vecinului său, de la finalul războiului coreean, în 1953.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt