Corina Creţu: Acei funcţionari care analizează PNRR nu vor ceda cu pensiile speciale în tranşa a treia şi în reducerea cheltuielilor publice. România nu a accesat deloc fonduri europene în exerciţiul 2021-2027

Corina Creţu: Acei funcţionari care analizează PNRR nu vor ceda cu pensiile speciale în tranşa a treia şi în reducerea cheltuielilor publice. România nu a accesat deloc fonduri europene în exerciţiul 2021-2027

Eurodeputatul Corina Creţu a declarat, duminică, la Prima News, că oficialii Comisiei Europene „se uită astăzi cu mult mai multă îngăduinţă la România decât în anii trecuţi” şi că CE are „nevoie de România”. Ea a subliniat însă că funcţionarii care analizează PNRR „nu vor ceda” în ceea ce priveşte reforma privind pensiile de serviciu ale anumitor categorii profesionale.

„Comisia Europeană se uită la România mult mai multă îngăduinţă la România decât în anii trecuţi. Au nevoie de România. În rapoarte, de pildă, noi stăm foarte bine, dar în cheltuirea banilor va fi problema noastră. Dar acei funcţionari care analizează PNRR nu vor ceda cu pensiile speciale în tranşa a treia şi în reducerea cheltuielilor publice”, a afirmat Corina Creţu. 
Ea a subliniat că România ar fi putut negocia până în luna mai unele aspecte din PNRR.
 
Europarlamentarul Corina Creţu atrage atenţia asupra faptului că România nu a accesat deloc fonduri europene din exerciţiul financiar 2021-2027. În ceea ce priveşte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), eurodeputatul a explicat că România se situează la nivelul mediei europene în privinţa banilor alocaţi „pe hârtie”, dar „printre ultimii” dintre ţările europene în privinţa fondurilor efectiv cheltuite.
 
„Ceea ce este trist este că avem în faţă 80 de miliarde şi s-au cheltuit 210 milioane. 2021-2027 nu s-a deschis, nu mai vorbeşte nimeni de el. Suntem în 2023. Iar când eram comisar, în fiecare zi eram alergată de ziarişti care e rata de absorbţie. Acuma nu spune nimeni că e zero 2021-2027. Nu s-au demarat. Eu am înţeles de la Comisie că sunt nişte suspiciuni legate de Autorităţile de Management şi că de aceea nu au început plăţile. Conflicte de interese... nu ştiu, trebuie clarificate acest lucruri şi cred că Guvernul trebuie să clarifice”, a declarat Corina Creţu duminică, la Prima News.
 
În ceea ce priveşte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), eurodeputatul a explicat că România se situează la nivelul mediei europene în privinţa banilor alocaţi „pe hârtie”, dar „printre ultimii” dintre ţările europene în privinţa fondurilor efectiv cheltuite.
 
„Adică 210 milioane sunt ceva consultanţă şi casele de marcaj electronice din cele 6,35 (de miliarde de euro – n.r.) care sunt în valută la Banca Naţională. (...) Primarii, ministerele, trebuie să facă proiecte mari, să facă un proiect de ţară”, afirmă Creţu.
 
Fostul comisar european a precizat că l-a contactat pe premierul Marcel Ciolacu, după învestirea acestuia, şi i-a transmis acestuia că îi stă la dispoziţie cu experienţa pe care o are la Comisia Europeană, aşa cum a fost dispusă să ajute orice alt Guvern al României în demersurile privind accesarea de fonduri europene.
 
„Mi-a spus că mulţumesc, că e mare nevoie de expertiza mea, dar atât!” a completat Coreţul care a precizat că îşi „pune speranţe” în Marcel Ciolacu.
 
Întrebată dacă România va realiza ceva semnificativ din PNRR, Corina Creţu a răspuns: „Dacă nu se accelerează, nu are cum”.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt