Cursurile de prim ajutor în şcoli, blocate

Cursurile de prim ajutor în şcoli, blocate

Resuscitaţi cursurile de prim ajutor! Este mesajul transmis de un grup de protestatari, în faţa Ministerului Educaţiei. Deşi noile legi ale educaţiei prevăd implementarea unor astfel de cursuri în şcoli,ministerul nu a finalizat normele de aplicare. Totul vine în contextul în care, în  luna mai, o fată de 14 ani a murit după ce s-a înecat cu un jeleu la şcoală şi nimeni nu a ştiut să îi acorde primul ajutor. 

Inclusiv o petiţie a societăţii civile, care a adunat aproape 50.000 de semnături a convins parlamentarii să introducă cursurile de prim ajutor în noile legi ale educaţiei. Actul normativ a fost publicat în iulie în Monitorul Oficial, dar până ca aceste lecţii să devină o realitate în şcoli, e nevoie ca ministerul Educaţiei să  finalizeze normele şi metodologia de aplicare. Asta au cerut oamenii în faţa instituţiei. 

Chiar pe trotuarul din faţa ministerului s-au făcut demonstraţii de manevre de prim ajutor. Prin cursuri,  copiii şi profesorii ar primi nu doar lecţia salvării, ci şi a solidarităţii. Dinu a devenit salvator voluntar într-o asociaţie la 14 ani, iar acum, la 16, este instructor şi îi învaţă şi pe alţii cum să ofere şanse la viaţă.

Statistica arată că 8 din 10 români nu ştiu să acorde primul ajutor. Ana-Maria este voluntar pe ambulanţă şi a văzut la propriu consecţinţele acestor cifre.
Pentru fiecare minut de întârziere în acordarea primului ajutor, şansele de supravieţuire scad cu 10%. Membrii Declic au intrat apoi la discuţii, la minister. Li s-a spus că normele de aplicare vor fi gata în iunie anul viitor. Dar că astfel de lecţii sunt o temă prioritară în programul Şcoala Altfel. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt