Cutremur în Turcia. Cât de pregătită este România pentru aşa ceva?

Cutremur în Turcia. Cât de pregătită este România pentru aşa ceva?

România nu este pregătită pentru un cutremur de magnitudinea celui din Turcia, spune expertul Ciprian Spătaru de la Re:Rise. „În Bucureşti sunt 350 de clădiri cu bulină roşie, la care se adaugă 1700 de clădiri declarate drept vulnerabile la expertizele din anii 90”, a declarat Spătaru la Prima News.

El a spus că e o greşeală să considerăm că blocurile construite în timpul comunismului sunt mai sigure, pentru că, până la cutremurul din 1977, nu au existat măsurători corecte în Vrancea. Clădirile au fost construite pentru cutremure de suprafaţă, în timp ce în Vrancea seismele sunt de adâncime medie, a precizat Spătaru.

„În cazul unui cutremur major, nu putem spera în ajutorul autorităţilor, care vor fi copleşite, ci trebuie să ne protejăm singuri, să avem kitul de supravieţuire pregătit”, a spus specialistul. El a adăugat că unele dintre miturile legate de seisme este cel al tentaţiei de a prezice când va avea loc următorul cutremur şi este foarte periculos, pentru că ne relaxăm şi nu vom fi pregătiţi.

În plus, doar una din cinci case din România este asigurată obligatoriu, adică aproximativ 1,8 milioane din nouă milioane de locuinţe, a precizat Alexandru Ciuncan, director general al UNSA.

„Asigurarea nu poate preveni cutremurul, dar poate face revenirea după el mai uşoară”, a adăugat Ciuncan, care a adăugat că populaţia trebuie să fie pregătită, având câte un chit de supravieţuire atât în casă, cât şi în maşină sau la serviciu.

Afla mai multe desprecutremurromaniasiriaturcia
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt