De ce au ignorat poliţiştii drogurile găsite în maşina tânărului teribilist

De ce au ignorat poliţiştii drogurile găsite în maşina tânărului teribilist

Apar noi detalii revoltătoare în cazul accidentului din Vama Veche! Un tânăr de 19 ani, aflat sub influenţa drogurilor, a intrat cu maşina în viteză într-un grup de turişti, a omorât doi dintre ei şi a rănit alţi trei. Iar multe dintre aceste noi informaţii implică Poliţia şi ridică multe semne de întrebare privind faptele din noaptea incidentului violent. 

Invitat la FOCUS 14, Ionuţ Pop, reprezentantul Sindicatului Poliţilştilor Europol, a declarat că ,,Acest individ a fost oprit în trafic de un echipaj de ordine publică şi nu de un echipaj de un echipaj de Poliţie Rutieră. La a doua oprire în trafic, colegii noştrii au descoperit o ţigară artizanală într-un pachet de ţigări pe bancheta din spate, ţigară asumată de către un pasager din maşină. Drept urmare, poliţiştii erau în imposibilitatea de a folosi aparatul drug-test. În altă ordine de idei, echipajul de poliţie nu era dotat cu un asemenea aparat. Chiar dacă l-ar fi avut, nu ar fi putut să supună testării un pasager, conform legislaţiei în vigoare. În acea zonă a judeţului Constanţa era atribuit un singur aparat drug-test care nu putea fi utilizat pe motiv că poliţistul care îl avea în dotare nu era de serviciu în acel moment."

Referitor la modul în care au acţionat poliţiştii când l-au oprit în trafic pe Vlad Pascu, reprezentantul Sindicatului Politistilor Europol a precizat că ,,echipajul din acea seară avea în dotare un aparat etilotest pe care l-au şi utilizat. În momentul în care colegii noştrii au descoperit ţigara artizanală, au condus la sediul Poliţiei atât şoferul, cât şi pe pasagerii din autoturism şi au întocmit documentele pentru înregistrarea unui dosar penal pentru posesie de droguri. Colegii au solicitat prin staţia de emisie-recepţie sprijinul unui echipaj dotat cu drug-test, însă acest lucru nu a fost posibil pentru că niciun echipaj care avea în dotare nu asemenea echipament nu se afla în zonă."

Referitor la procedura care se aplică în astfel de situaţii, Ionuţ Pop, reprezentantul Sindicatului Politistilor Europol, a spus că ,,poliţistul testează conducătorul auto dacă acesta manifestă un comportament nefiresc. Este discutabil comportamentul unei persoane la ore aşa târzii, mai ales că rezultatul aparatului etilotest a fost zero. La acel moment, colegii se aflau în imposibilitatea de testa, nu aveau echipamentul. De asemenea, niciun un poliţist nu a fost pregătit în a analiza în mod obiectiv comportamentul unei persoane. În anexele la procedură sunt stipulate câteva elemente de comportament precum pupile dilatate, buze uscate, incoerenţă în limbaj, lucruri pe care acest individ nu le-a manifestat în acel moment. A fost coerent, a stat în sediul Poliţiei aproximativ două ore timp în care au interacţionat cu el şi nu a manifestat un comportament anormal. Pe care de consecinţă, ne este greu să credem că la momentul opririi ar fi manifestat anumite indicii care să conducă la necesitatea testării cu aparatul drug-test."

După o oră de la plecarea din sediul Poliţiei, Vlad Pascu a fost testat cu aparatul drug-test şi rezultatul a fost pozitiv. ,,Există suspiciuni că ar fi putut consuma astfel de substanţe după ce a plecat din sediul Poliţiei", a mai precizat reprezentantul Sindicatului Poliţilştilor Europol.

Referitor la lipsa asigurării RCA, Ionuţ Popescu a declarat că ,,nu ştim ce s-a întâmplat, dacă poliţiştii au verificat dacă o avea asupra lui sau nu. Cert este că Poliţia Română nu are la îndemână o bază de date proprie pentru a verifica valabilitatea poliţelor RC la momentul opririi. Dacă şoferul nu face deţinerii unei poliţe RCA, poliţistul nu are o bază de date în care să poată verifica. Avem o bază de date publică, actualizată la câteva zile, nu este o bază de date a Poliţiei sau a instituţiilor statului".

Presa a scos la iveala că tânărul face parte dintr-o familie cu stare financiară foarte bună şi cu legături cu lumea interlopa a Capitalei. Întrebat la FOCUS 14 dacă crede că vor fi presiuni privind acest dosar, Ionuţ Pop a declarat că ,,presiuni este posibil să fie, nu ne putem antepronunţa, nu putem ieşi cu bănuieli. Dacă vor exista presiuni, vom acţiona în consecinţă fără niciun fel de problemă şi vom sesiza autorităţile competente"

Ministrul de Interne a trimis Corpul de Control la IPJ Constanţa, după ce tânărul care a provocat accidentul de pe litoral a fost lăsat liber în trafic de poliţişti, cu două ore înainte, deşi avea droguri în maşină. Tânărul de 19 ani a fost testat pentru consum de alcool, având rezultat negativ, dar nu şi pentru consum de droguri. Anchetatorii interni trebuie să afle dacă lucrurile s-au desfăşurat profesional şi în acord cu legea. 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt