De la cazul 2 Mai, la Legea 2 Mai. O lege mai dură pentru traficanţii de droguri

De la cazul 2 Mai, la Legea 2 Mai. O lege mai dură pentru traficanţii de droguri

Închisoare cu executare, nu cu suspendare şi pedepse mai mari pentru traficul de droguri. Sunt prevederile unei noi legi care este o urmare a accidentului mortal din staţiunea 2 Mai, în care doi tineri au fosat ucişi de Vlad Pascu.

Iniţiativa a trecut de Camera Deputaţilor, iar ministrul Justiţiei a cerut, în cazul acestei legi, procedura de urgenţă. Legea are ca scop reducerea traficului de stupefiante, lucru care ar trebui să ducă şi la scăderea consumului. În acest fel, ar putea fi evitate şi tragediile de pe şosele, create de şoferii drogaţi.

Legea ar putea deveni mai dură pentru traficanţii de droguri. Parlamentarii vor schimbarea mai multor articole din legislaţie, astfel încât cei ce se ocupă cu vânzarea ilegală de substanţe periculoase să fie pedepsiţi mai aspru. Astfel, instanţele nu vor mai putea da sentinţe cu suspendare pentru traficanţii de droguri. Aceştia ar urma să meargă direct la închisoare. Şi ar putea petrece şi ani mai mulţi după gratii. În loc de cel mult 7 ani, pedepsele vor ajunge chiar şi la 10 ani de detenţie.

Proiectul urmează să fie votat în regim de urgenţă de Senat. Totul a pornit după tragedia de la 2 Mai, după cum a şi fost denumită, simbolic, noua lege. Pe 19 august, Vlad Pascu a ucis doi tineri. El s-a urcat la volan după ce ar fi consumat un cocktail de droguri. Ulterior procurorii DIICOT au descoperit o întreagă reţea de consumatori şi traficanţi în jurul tânărului de 19 ani.
Specialiştii povestesc despre modul în care stupefiantele afectează corpul uman şi duce la anumite afecţiuni, care pot persista şi după ce se renunţă la consum. Iar calea de la consumul de droguri la trafic este foarte scurtă, o spune chiar un fost dependent de astfel de substanţe.
Adicţia vine foarte uşor, însă, odată prinşi în această capcană, consumatorilor le este extrem de greu să renunţe. Din nevoia de bani, consumatorii devin imediat şi traficanţi. 
În 2023, doar până la finalul lui septembrie, numărul de infracţiuni care ţin de traficul de droguri a crescut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai mică vârstă declarată de la care copiii încep să consume este de 12 ani în ţara noastră. Acest lucru, spun specialiştii, este un semn al faptului că fenomenul ia amploare în România. 
 
Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, spune că, dacă legea „2 Mai” ar fi existat mai devreme, tragedia din această vară de pe litoral ar fi putut fi evitată.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt