Donald Trump, pus sub acuzare pentru a patra oară

Donald Trump, pus sub acuzare pentru a patra oară
foto: facebook.com/DonaldTrump

Fostul preşedinte american Donald Trump este vizat de un al patrulea dosar penal! Un mare juriu din Georgia îl acuză de ,,eforturi pentru a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020" în faţa democratului Joe Biden. Acuzaţiile, formulate de procurorul districtual din comitatul Fulton, se adaugă problemelor juridice cu care se confruntă Donald Trump, favorit în cursa pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024.

Rechizitoriul din Georgia, care se întinde pe 98 de pagini, enumeră 19 inculpaţi şi 41 de capete de acuzare în total. Toţi inculpaţii sunt acuzaţi de extorcare (racketeering), o acuzaţie folosită adesea pentru a-i viza pe membrii grupurilor de crimă organizată şi care prevede o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare, informează News.ro

Printre ceilalţi inculpaţi se numără Mark Meadows, fostul şef de cabinet al lui Trump la Casa Albă, şi avocaţii Rudy Giuliani şi John Eastman. ,,Trump şi ceilalţi inculpaţi acuzaţi în acest rechizitoriu au refuzat să accepte că Trump a pierdut şi s-au alăturat cu bună ştiinţă şi în mod deliberat unei conspiraţii pentru a schimba în mod ilegal rezultatul alegerilor în favoarea lui Trump", se arată în rechizitoriu.

Actul de acuzare citează o serie de infracţiuni pe care Trump sau asociaţii săi le-ar fi comis, inclusiv mărturia falsă în faţa legislatorilor că a avut loc o fraudă electorală, precum şi îndemnarea funcţionarilor statului să îşi încalce jurământul de credinţă prin modificarea rezultatelor alegerilor. Procurorii au citat, de asemenea, încălcarea unui sistem de vot într-un comitat rural din Georgia şi hărţuirea unui lucrător electoral care a devenit centrul teoriilor conspiraţiei.

Totodată, se menţionează un presupus plan de subminare a procesului electoral din SUA prin prezentarea de liste false de electori, persoane care alcătuiesc Colegiul electoral ce alege preşedintele şi vicepreşedintele. În noul act de acuzare se arată că mai mulţi consilieri ai lui Trump, inclusiv Giuliani şi Meadows, au promovat conspiraţia prin apelarea oficialilor din Arizona, Pennsylvania şi din alte state, încercând să schimbe rezultatul în aceste state, potrivit actului de punere sub acuzare.

Donald Trump neagă orice abatere şi o acuză pe procuroarea Willis, o democrată, că are o motivaţie politică.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt